[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(283) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
感謝巴打回覆,呢幾日都會出去睇睇,只係想知大概價錢,唔該哂
出去時可以睇住法奧對比下就唔驚俾人呃。

不過要留意顯示卡單買有貨概話通常都會再貴啲,因為大缺貨中 + 礦潮持續。
法奧既display卡個價係正常少少,不過其他件就偏貴
新手唔係太識 之前部機係黃金砌都差唔多7,8年
想budget大概一萬頭
要求:玩到gtav, forza 5, 同埋屋企真係好大塵,希望機箱唔好咁易積塵
自己試下執, 唔知咁樣o唔ok呢
1 x Intel® Core™ i5-10400F ( Felton 代理 )
價錢:$1,310

1 x ASUS PRIME B560M-A Micro-ATX
價錢:$899

2 x Kingston Value RAM Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19
價錢:$700

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC 8GB GDDR6 LHR(只限砌機)
價錢:$4,999

1 x Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$699

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Be Quiet! PURE LOOP 240mm CPU Liquid Cooler
價錢:$629

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,575
https://www.faroll.com/customize#MjI0NywyNDIyLDMzMDQsMzcyNCwzODI1LDQwMDUsNDQ1Nyw4OTQsODk0
好似全部都貴過終端幾十
終端係藍嘅,所以無乜人叫去終端砌?(除咗佢logo藍)
睇#1啦
出法奧list唔係因為推法奧, 係因為法奧個網出list方便
唔好意思 我係推法奧的
撐黃店
當然 我地深黃真兄弟黎
手足有冇優惠價 ?定係藍絲買既價錢一樣?
冇優惠又唔見佢支援又要比人貴咁點支持?
又倒米
唔通一句黃店就要食貴價咩,係我眼中偽黃炸,仲衰過出面d普通舖頭
砌機list希望求評
Budget: 1萬內
需求: 主要試deep learning, 所以需要RTX, 但平平地就得 2060無貨唯有3060, 其次打下機1080p

1 x (預訂) Intel® Core™ i5-11400F
價錢:$1,295

1 x MSI MAG B560M MORTAR WIFI Micro-ATX
價錢:$1,450

1 x G.Skill Trident Z RGB Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-16GTZR
價錢:$820

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x ASUS Phoenix GeForce RTX™ 3060 V2 12GB GDDR6 (只限砌機)
價錢:$3,999

1 x Antec NX Series NX650 650W
價錢:$489

1 x SilverStone FARA H1M Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$285

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,477
https://www.faroll.com/customize#MTA4NCwyMDUwLDI0MjIsMjg5MSw0MDg2LDQxMDMsNDU3Myw0Njkx
1. 請講低Budget
$3000-5000

2. 電腦主要用途
無乜顯示要求咁打機(會玩steam的game,開到隻game就得)
文書,下載bt

3. 個人需求
fps60 is ok
想幾耐唔駛升級電腦硬件? (5-10年)
有3.5mm喇叭插口
SSD大約250-500G都夠用
機箱唔要玻璃面

4. 現在或將會使用mon的類型
現在用緊1080 16:9 LG mon 32吋(32ML600M-B)唔會轉

首先post左而家用緊個list先:
主機板: gigabyte GA-H61M-DS2
RAM: ELITE U-DIMM DDR3 4G x2
DISPLAY: MSI NVIDIA GTX 1060 ARMOR OCV1 3G
CPU: Intel Core i5-3450 Ivy Bridge (3.1G, 6M Cache, LGA 1155)
HDD: CRUCIAL_CT123MX100SSD1(128G SSD) + TOSHIBA DT01ACA200 (2TB HDD)
火牛: ANTEC NE520C NeoEco 520W 80Plus
機殼: COOLER MASTER RC-371-KWN3 Elite 371 USB3.0 (黑色) 中直立式機殼

背景:
大約十年前的產物,
5年前左右升級display for打機換左1060
一兩年前壞左老母板同CPU風扇落樓下求其執左上面個老母板用住先
除左display同2TB HDD 其他用左10年左右

我想砌過部但見現在display咁貴唔捨得換新
所以想keep返張GTX 1060同2TB HDD(插SATA)

-如果以上任何要求唔合理歡迎大力咁屌,因為我對電腦認知停留係10年前,sorry🙇🏻‍♂️

求list plz!
Thank you very much🙇🏻‍♂️
有冇人知法奧個條HDMI係咪2.0黎
或姐唔係法奧買嘅話係邊到買/邊個牌子最好
High load 有電流聲係唔係正常
唔係power位 機頂風扇附近

一打機就滋滋聲
你意思係970大約等於1650s到??

等我仲以為1650會勁過970好多添
Spec?
冇機箱?定諗住open area?
係,天梯圖大概係咁
畢直35k 可以點砌
用手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞