[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(283) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
撐我二用giga b550m aorus elite
11700k對手係咪5800x?如果9700上5800x有冇感覺
不如等12700
淘寶 mon
k or non k?自己以前有用k但而家non k
想請教下大家
我想砌部機玩Steam大作同執相用
期望可以5年以上 中間再upgrade
參考上面巴打既List再tune佐下
唔知有咩野改善空間(或令價錢更低)

1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,350

1 x MSI B550M PRO-VDH WIFI Micro-ATX
價錢:$889

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3600 Mhz C18
價錢:$740

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x ASUS Dual GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC Edition 8GB GDDR6 LHR (只限砌機)
價錢:$5,699

1 x Thermaltake Toughpower GF1 850W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$899

1 x Cooler Master MasterBox NR400 Micro-ATX
價錢:$470

1 x Be Quiet! Shadow Rock 3 CPU Cooler
價錢:$379

1 x SilverStone FN123 120mm Slim Case Fan
價錢:$125

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,461
1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,350

1 x MSI MAG B550M BAZOOKA Micro-ATX
價錢:$939

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$1,560

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE 8GB GDDR6 LHR (只限砌機)
價錢:$4,699

1 x FSP RAIDER II Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Arctic Freezer 34 eSports Tower CPU Cooler - White
價錢:$348

總計: $11,704
https://www.faroll.com/customize#MTI1OCwyNDIyLDMzMDQsMzUwOCwzNTIyLDM1NjMsMzc2OSw0NTcy

差唔多12k
挨下麵包儲埋個少少
機箱副屏
貴到仆街
用z板唔k感覺好有啲哂
想問下香港邊到有理線梳賣?
#233參考吓
要改ram用crucial
用緊b板+ 97f,以前就z板+ 67k,因為怕麻煩唔想超同埋而家唔記得點超cpu了所以諗緊點楝好

問多樣野
#233 張Display Card係咪Giga比較弱既一張?
b板有排你等
B550 aorus 全線都係好野
靚少少咪加多$300
$4999 Gigabyte 3060 Ti Gaming OC
好過你用$5600+買張共石丐板
明白巴打
我聽人推Asus靚
新手砌機,Budget 6-8k。唔大需求,平時都係上網睇片打機,有時要整文件同打programme。
喺法奧抄咗張list,想問下可以點改?
爬過少少文,係唔係Ram轉Crucial Ballistix、火牛轉Antec NX550 會好啲? 顯示卡就仲睇緊。
唔該各位師兄

1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,559

1 x ASUS TUF GAMING B450M-PRO S Micro-ATX
價錢:$699

2 x ADATA XPG GAMMIX D20 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$660

1 x Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$470

1 x ASUS TUF Gaming GeForce® GTX 1650 OC Edition 4GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$1,999

1 x Thermaltake Smart BM2 550W 80 Plus Bronze TT Premium Edition Semi Modular
價錢:$459

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,355
https://www.faroll.com/customize#MjI4OCwyNDE4LDMzMDQsMzU4NywzNzE5LDM4NTIsMzg1Miw0MzIw
多出黎果$700攞去上32GB Ram好過
$429 4把ARGB Fans + controller
其實顯示卡香港常見3大廠質素都差唔多,而家呢個市況更加係有貨就已經算係咁。 當然如果有得揀嘅話,我建議唔用共石,用另外2間質素差唔多嘅大廠。

每間廠每個型號嘅顯示卡,全部都有用同型號晶片但會有由平到貴唔同嘅定位嘅分別。最平嘅通常俾人叫乞版,最貴嘅通常價錢追到高一級晶片嘅乞版片。

同一晶片但唔同價錢嘅卡分別之處係:

- 散熱能力
- gddr ram 性能/多少
- 底板vrm 對晶片嘅供電能力 (影響超頻能力/温度)
- 最明顯嘅係: 出廠預設嘅超頻水平
(間廠幫你試咗粒晶片做得靚唔靚,由公版嘅包底頻率 改做間廠幫你包底已經set 好嘅更高頻率)

預設出廠超頻越高代表粒晶片做得越靚(下限越高),所以都越貴。
上限就抽彩數,歐皇又識玩嘅話乞版晶片都可以手動超得好高 (如果vrm 供電跟到)。不過張卡越貴,更容易會有高上限嘅卡。
唔該晒ching但新手想問下應該直接去faroll砌定自己去買件慢慢砌好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞