[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(283) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
睇底板DEBUG 燈

BETWEEN
美洲最大森林
留意下先
未用過
想平自己上美馬, 唔識就繼續香港網店/實體鋪。

香港買好多時會貴過美馬 + 運費, 不過好多功夫要自己搞。 自己取捨
一定易過淘寶啦喎
砌機咁易都唔係個個識, 有幾奇?
冇所謂㗎,咪做吓水魚,反正唔係我做
唔識咪學, 我都係上年BF先開始買美馬
買夠49美就免運, 易過淘佬下下要集運
咁識玩一定玩埋當地國際集運,嘢嘢都等國際免運有排等。 local 免費運去集運公司其實幾好
Window 自己裝
慳番成千
唔急咪等12代
另外個箱放唔落U14S
有道理
如果大家自己砌機, 全部用亞瑪遜慳幾多
求教 有冇其他散熱推介
想問下依家update intel cpu係咪等12代好啲
仲用緊6500 唔心急 唔想用amd
49係國際定國內?
我都想等 但驚太貴
49usd 送香港免運
但要睇返係唔係ships from and sold by amazon
好撚叻 好撚清高呀你
大佬呀 唔好咁痴線啦 砌機都要拎優越感
1人N件Amazon 抵買之選 (15)
https://lih.kg/2712037

$49鎂免運費到香港
不過唔係每件貨都有,要睇清楚
另外同新強一樣,sold by Amazon無咁易中伏
次次喺美森買嘢都係用免費
都係一個禮拜到
thx
壞左電腦成5年 想搞返部MK RGB黎玩

Budget 10000-15000
Apex/LOL/3A/Netflix

1 x Intel® Core™ i7-11700
價錢:$2,599

1 x ASUS TUF GAMING B560M-PLUS WIFI Micro-ATX
價錢:$1,270

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$880

1 x WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
價錢:$330

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC 8GB GDDR6 (只限砌機)
價錢:$4,999

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$719

1 x Antec DF700 FLUX ARGB Tempered Glass ATX
價錢:$519

1 x Noctua NH-U12A 120mm Premium CPU Cooler with Two High-Performance Quiet NF-A12x25 PWM Fans
價錢:$850

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

Total 13076

電腦白痴 爬完文整合左下
想知夠唔夠做 有無咩改

同埋諗住買電腦屏幕
Budget 3000-4000既話
21比9既曲面屏幕係咪

MSI 34" Optix MAG342CQRV 2K 100Hz RGB幻光版 1500R

依款會比較好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞