[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(283) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
(睇唔到)
巴打們請問我只玩d2r,本身條list法奧話有d野無貨,比左條新list我,請問o唔ok

1 x Intel®️ Core™️ i5-10400F ( Felton 代理 )
價錢:$1,310

1 x ASUS PRIME H510M-E Micro-ATX
價錢:$670

2 x Kingston Value RAM Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19
價錢:$700

1 x Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$470

1 x Gigabyte GeForce®️ GTX 1650 D6 4GB GDDR6 (只限砌機)
價錢:$1,999

1 x Thermaltake Smart BM2 550W 80 Plus Bronze TT Premium Edition Semi Modular
價錢:$459

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,117
https://www.faroll.com/customize#MjQxOCwzMzA0LDM3MTksNDAxNSw0NDU3LDQ1NDUsODk0LDg5NA
原本條list係咩
想問cpu fan 有無分AMD or intel
正常散熱器都有AMD同埋Intel 2 種底座比你自己裝
Ok
咩咭
有冇第二條線
有寫明支援咩SOCKET
我用緊120Hz Gsync moon, 暫時試到既最好方法係有得開Vsync全部都開, 用NV control panel > manage 3D settings > Low Latency Mode較Ultra咁就唔覺input lag喇
正常係
睇佢有咩扣具
睇你個箱夠唔夠位
同埋你用ITX/插哂4條ram的話 有機會撞ram
平平地都係有個鐵線勾咁
你單塔唔會撞ram
3080ti 尋晚先update 496.13 driver今日就攪D咁既野
得一條DP線跟mon送用左2年幾一路都冇事
reboot完個零鐘暫時都冇再見返
鐵線勾係比你將把風扇扣落散熱片到
上官網有免費win10 download
win7 key可以直接用返
都仲值錢呀
爆炸同拒保呢?
再出現就係張咭有問題
喺Carousell放都仲可以執返幾十蚊
屋企部電腦係mon同主機一體式
依家個mon 出咗問題
理論上係咪可以可以買另一個mon加hdmi線將本身部電腦駁落新mon到睇?
應該唔得喇
仲諗住慳返筆
今代Prime板貴得嚟廢 cp唔高
Ram可以上3200mhz 但其實你拎嚟文書 冇乜分別
火牛買返細watt數都得 600W overkilled
文書機用返原廠散熱都夠

結論:買廠機啦仲砌乜鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞