[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(283) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
試下soft reset
ram gpu重新插過
冇裝os嘅碟唔好插
如果你有啲件係舊嘅好大機會係佢哋出咗問題
試埋上面啲建議仲係搵唔到問題
真係要搵下替代零件試試 或者攞出去畀人試下整
好多問題可以黑mon
但係基本上都係之前講嗰啲
底板有冇咩推薦?底板真係唔識,見人地話揀啱socket係最重要嘅第一步,但之後我就唔太識喇

RAM見到第二名推adata見佢平就入list,依家換左大牌Kingston Fury

火牛換Corsair RM Series™ RM750 — 750 Watt 80 PLUS Gold Fully Modular ATX PSU - 2021 Edition掂唔掂
都試左 唔得
冇舊機 都係要拎出俾人睇
謝各位巴打
I5-11400F會唔會唔太夠?
夠用啦
11400用內顯都夠做
買張砂紙捽走d銹唔使人教啦
好簡單,你有幾錢budget 先,咩用途先 ?打咩機先?1080? 2k?4k?
搵條5600X嘅list 轉返粒cpu做11400F同底板轉返B560就得啦
舊機壞左可以點處理??
送比我
唔該ching
only打機,已經有卡,budget $12000,有信仰rog 同corsair,12000淨係升級板,u,ram
咩卡?
買唔買nzxt z73 好呢 定係x73 算
Ryzen 9 5900 6250$
Msi x570s tomahawk max wifi 2000$
Corsair RM850x $1000
Corsair vengeance rbg 3600 16gb x2 $1200
Ryzen 9 5950 6250$
Msi x570s tomahawk max wifi 2000$
Corsair RM850x $1000
Corsair vengeance rbg 3600 16gb x2 $1200
牛用緊rm850i可以唔使換可以慳返一筆版rog用邊塊好啲同埋RAM想插滿係咪買返3600 8×4
依家當然推x570s 系列,但rog 既x570仲未有
等得既等出intel 12代都得,12k budget應該夠哂買cpu同ddr5
火牛W數? 用HDD定係SSD
Between, chrome好食ram, 8gb唔夠用
唉……好撚掙扎,我就係諗緊ddr5,有新科技梗係用新野當係俾多次機會intel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞