[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(283) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
1) 因為舊式 bios 認唔到太過 1tb 嘅碟,最多都係當 1tb 用。

2) 係,可以唔 clone

3) 無,因為 windows 同時認底板同碟。要同裝嘅時候會綁死同一隻碟配同一塊板先開到機。
你抆走咗插其他機/喺其他機整過 會開唔到,點解要用 portable ?

理論上係可以用 portable 裝機,不過通常會係啲輕量化嘅 Linux 系統。要注意 sata/pcie/usb 同底板晶片& cpu 嘅溝通方法/線路都唔同,唔可以混為一談。所以點解新機用 pcie (nvme) 做系統碟時,連底板個 bios 都要整個全新制式嘅出嚟。
B550M Mortar 有得揀wifi / 無wifi板
3060 Ti 用650W夠啦, 唔使上850W

850w係打算之後留空間Upgrade用
法奧呢個list ok嗎? 17k

1)用B/Z H比低階用
2)rog旗艦/tuf次旗艦
3)屎忽痕就4 慳就3 打機嚟講冇乜分別

其實一般都唔建議砌11代 所以都冇咩好推 只推MSI/ASUS tuf
Btw換埋條ram啦 高頻反而對打機有幫助
塊板
想玩ARGB就買返同一間廠啦
點解唔建議用11代?
我見相差3百幾左右, 打算有新買新添
10700K $2500
11700K $2850
唔明? 打機用
同你情況差唔多
用緊b75 i7 3770
本身得一個原生sata3 插左120 gb win7
而加加左隻2tb nvme pcie 4.0 ssd 裝win10
快到仆晒街
不過要有d電腦改動能力
見有個講法, 相容性問題, 係咪真嫁?
11代CPU 最好用返B560/ Z590
10代CPU 最好用返B460/ Z490
太熱
B460唔支援11代U, 除非搵人改bios
Z490部分唔支援11代U, 所以用11代U用新板最好, 唔使煩

B560/Z590 第一條M2插槽係直連CPU, 規格係4x PCIe 4.0,
但係11代U先支援PCIe4.0, 10代U只支援PCIe3.0,
所以部分B560/Z590底板用10代U ge話, 第一條M2 SSD 插槽會用唔到
有D板第一條M2 SSD 插槽識得自己switch,
你用11代U就PCIe 4.0, 用10代U就自動轉PCIe 3.0
所以用10代U都用得第一條M2 SSD插槽
想問下共石同牙石係咪都係解華碩?
係咪只要有ASUS哩個字都唔好揀?
共石同牙石都係華碩ASUS
唔係唔好揀, 只係盡量唔揀
除左ASUS, 邊間廠好D?
Msi
Giga最近有位巴打燒咗張3080ti
有保養嫁嗎?
底板同display卡用ASUS都無咩問題
底板其他牌子都係MSI Gigabyte, AsRock就麻麻地
display卡都係大路AMG, EVGA都唔錯不過香港無代理, 要買比較麻煩,
其他廠Galax, Zotac, Inno3D 就麻麻地, 七彩虹就狗都唔屌
聯強
好詳細 多謝解答

都係唔clone裝左WIN10拉番WIN7 HDD d野過去最快搞掂

點解想用portable係因為仲有部notebook用緊HDD做OS想做類似情況 唔拆機睇下有冇得搞
好詳細 多謝解答

都係唔clone裝左WIN10拉番WIN7 HDD d野過去最快搞掂

點解想用portable係因為仲有部notebook用緊HDD做OS想做類似情況 唔拆機睇下有冇得搞
5600x 熱到仆街

塔散 160mm max $500 內邊隻好

見好似都差唔多,定買萬年212穩陣
harddisk 位通常唔難拆,入面都只係一隻2.5" 埋
OS 係跟塊底板, 唔係你OS裝落去portable SSD到, 就可以插落去其他電腦到用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞