[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(283) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
如果都係想要返128GB RGB Ram要用邊隻好 請師兄指教
5萬不如等下月出12代intel吧
請問而家想砌部打機既, 唔需要去到 top 電競果種, 玩得順暢既, 多數係睇戲煲劇睇波既desktop 電腦大概要幾多錢?? $5-6K budget 可以嗎?
可以, 睇戲煲劇睇波 + 玩踩地雷都可以流暢。

不過其他主流遊戲連開都開唔到。
啲色水
睇返法奧, 終端同埋黑馬,
得黑馬有4*32GB Ram賣
G. skill 同埋賊船ram
樣靚就賊船, G.skill就quality好D 好似係
2對2*32GB ram可能超唔上去
直接落深水埗旺角買一定有貨,呢啲咁高階嘅料大把貨
見到佢 先醒起自己上年買咗個但仲未裝上去
咁大獲,如果砌一部玩到以下系統要求既電腦,大概要幾錢?對砌機真係唔熟,又怕去腦場俾人呃,唔該哂

6000蚊唔使
$6000+砌部i5-10400F + GTX 1650囉
大家覺得10k買唔買到intel 12代同佢塊板
埋沒人才
上年BF搭單湊數
諗住買到卡就換埋箱一次整晒
點知
一定得嫁.12代低階CPU
https://www.youtube.com/channel/UCaBj0YOz1hVLKUaBt9evDdQ/videos

無聊搵到啲leak
得勁少view
都唔知信唔信得過
計10算加炒價 10k真係蚊啲...
點會
板貴極3k你十算粒i9先6700
反而ddr5真係貴
睇leak話比ddr4貴50%
一出應該要食炒價
其實intel唔係上返力咩
點解跌到仆街
驚閪
好似係近期果隻back 4 blood
顯示卡換返 16系大概係 1650 super ,大概2千蚊 (砌機價,仲要成日無貨)。 如果因為無貨改 1660 - 1660super 大概要 3千。

10代 i5 /B560板/ 16 GB ram / ~ 550W 牛 / 1TB SSD /箱 .... 加埋大概 5千。

夾埋大概7千-8千。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞