[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(283) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
唔係非官方
AMD係容許板廠出bios update令B450支援5000系
不過板廠有無做就另計
所以先話睇板廠資料為準
唔係玩咩3A大作,都係玩下LOL
5700G應該都夠?
但係咪要用DRAM當VRAM咁用?
32gb ram嘅話 2x16 3600Mhz / 4x8 3000Mhz 分別大唔大?
5600g
2x16g

想問咁樣有冇人知係咪要成個火牛換
原本既火牛線都見到燒左少少 同埋插唔實搞到成日接觸不良 但係用mon線就實實淨淨同正常用到 所以暫時都只係諗住買過條線
但係驚個插頭咁會燒埋成部機
刷一刷d銹換條cable應該ok
不過留意下屋企供電插座/拖板有無問題
1 x AMD Ryzen™ 5 5600G with Radeon™ Graphics
價錢:$2,299

1 x ASUS PRIME B550M-A Micro-ATX
價錢:$899

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3600MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$1,760

1 x Samsung 980 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,199

1 x Antec NX Series NX550 550W
價錢:$399

1 x Antec NX Series NX200M Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$299

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,935
https://www.faroll.com/customize#MjA1MSwzNDI0LDM2OTQsNDQwMyw0NDE1LDQ1MTU

唔打咩3A 大作, 都係打下LOL
樓上大碌師兄講過執張幾百蚊二手顯示卡配5600X會開心好多
想問除咗新高登仲可以去邊度搵?
打lol冇所謂,就咁都夠做
擦係咪指攞擦膠擦? sorry 電腦白痴
你用擦膠擦得得甩咁勁?
買枝電子清潔劑啦
Ssd 980冇dram呀
轉970evo啦 價錢差唔多
2x8GB ram都夠
留返啲錢換塊好少少嘅底板
底板要點換法?之後都應該唔會點upgrade

嗰幾百蚊一隻火牛我覺得換過佢買個安心好wo
Ching 換邊隻好?
Gigabyte p850gm點睇?
米din
買塊供電好少少 襟用啲
Asus prime供電好廢
加多少少上tuf
新手砌機,琴日砌完安裝埋Driver
燒過機溫度冇問題
但今日插埋HDD 設定完後黑屏
依家開機禁delete制都開唔返,求解
風扇有冇著?
火牛有冇著?
影張機箱全家幅嚟睇下
上面法鎚巴答咗
可能你啲插頭插唔實
檢查下有冇地方未click實
啲總掣有冇未開
電源制有冇光

有時hdd壞咗都會著到機load唔到系統
咩都唔著係電源問題
如果入唔到bios就可能係ram motherboard cpu
黑屏係咩意思no post?
支term

睇唔睇到,洗唔洗拍片
後面個風扇一開機著左一下就熄返
其他(風扇/ram/水冷)keep住著?
Keyboard numlock燈有冇著?
螢幕突然黑咗冇反應
設定完我get唔到咩意思
你插完HDD有咩要設定
磁碟管理,新增磁碟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞