[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(283) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
5600g 美馬 連埋運費 唔駛千九蚊港紙 抵唔抵買?
同時行多任務會塞車
睇黎我太睇少連登仔download AV既速度
有錢人嘅世界:
貪細隻輕便 + BT 都係用光纖直入同時多個任務。
幾個 file 一齊寫,每個就算得 10 mb/s 都會爆廠

& 物理上隻碟得一個磁頭 每次只可以做一樣嘢,多線同時只係不斷變軌左寫啲右寫啲,總速度仲慢咗。(raid 果啲多碟多磁頭陣列,物理上就可以一次寫幾樣嘢)

SSD 結構上係可以真係同時多線寫嘢,只係睇控制晶片設計。
冇研究
買平啲果個咪得
download AV使唔使咁講究

如果大家會同時down開咁多av咁用SSD都未嘗不可
果位巴打好似要黎打bf2042
有錢人係最緊要in case有用嘅時候有 & 最好,而唔係佢呢刻用唔用到。

按需求買嘢係我哋呢啲窮J做嘅事

正如連登仔用 A2000 時, 有錢人直接用 SN 850
三叔970 1TB $1079
A2000 1TB $830
揀邊隻好
點同, 一隻係用 hdd入面 state of art 嘅金碟

一隻係定位平價資料儲存嘅 低階型號
( wd 對應係 藍色)
有錢上面,無錢下面。

3叔gen 3 係貴得有理,所以睇你銀包。

CPU風扇同埋機箱有冇推介
哩個LIST有冇問題???
Check返先知原來b450 tuf pro s用到ryzen 5000同埋5000 apu
$699 性價比之選良心
Thermalright ax120
Ps15b
你接受到塊板得5個USB A咪得
火牛畀多少少上neo eco
如果淨係打機上下網嘅話ssd用返gen3 970evo 1TB平5舊水 塊板又可以慳返啲 轉b450 tuf pro s
Ram唔同步 fail

我都係睇完巴打推介先知呢張窮人恩物
塊板咩牌子?
供電同b550m tuf一樣
如果冇pcie gen4 5V ARGB wifi需要
哩塊打晒b450m同b550m
3060ti我覺得唔需要用到32G。如果係我我會將差價去入3070或加錢上3070ti。俾多廿蚊多右可以上到6~700w牛。用緊機箱Thermaltake S100TG 白色$400。執線易, 既多位又靚仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞