[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(283) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
真架毛上網見話Z690板會support埋DDR4
想出部電腦睇戲 4K 會用投影機
有冇推薦
係有呢類板
ddr4 啱啱出既時候都見過
但貴過普通ddr4板
想問下cpu i5 10400/ i7 10700, 或者顯示卡 GTX xxxx
係咪數字愈大就愈新
i5 i7 會唔會分別好大?
自己上網搵個CPU 排行表睇下咪知囉
顯示卡都有COMPARE LIST啦
用力
加多少少買nzxt z73 white
我用crucial ballistix 都係,次次開機都要set 過d 燈
我好飄忽下
有時自動著, 有時要手動
想砌過部機
display card睇中RTX3060ti LHR
CPU i5-10400F
RAM 2條8GB
1TB SSD同1TB HDD
老母板同火牛應該要點揀
同埋有無可能一皮野內搞得掂
請問我而家用緊Gigabyte B360N WIFI Mini-ITX
裡面好似內置左張wifi卡我而家想upgrade做wifi 6
可唔可以自己換過張ax200?
隻舊HDD就死(WD 2TB)
請問下依加邊隻牌子既HDD 推薦或者比較好?
大約5TB左右
(3年壞過一隻HDD 都係WD)
唔該
部電腦一開機,啲顯卡同風扇着咗有光幾秒就自動熄咗

之前正常,砌新機拎過佢張ram黎試野之後有插返,出咗問題后重新再插過,插入去聽到左右都有卡一聲,應該有插實
原本有兩塊hard disk, 掹走咗一塊
冇駁mon,滑鼠同keyboard關唔關事?
Nodata不了
Corsair 不嬲都唔平
雖然我用緊
美馬賊船3200 32GB RGB做緊$1145
crucial
美馬?
糾結緊 跟下面條LIST砌定係等埋12-GEN
大家比下意見

Windows
- Microsoft Windows 10 Home 64Bit (中文繁體版) (OEM) $989

CPU
- Intel® Core™ i7-11700KF 3.60 GHz 8Cores 16 Threads 16M LGA1200 $2999

主機板
- MSI MAG B560M MORTAR M.ATX $1275 SALES
$1359

顯示卡
- MSI GeForce RTX™ 3070 SUPRIM X 8G GDDR6 (LHR) 【砌機限定】 $7899

RAM
- Crucial Ballistix 32GB Kit 2x16GB 3600Mhz (Black) $1750

火牛
- Antec High Current Gamer GOLD Series 750W 80Plus Gold Fully Modular PSU $899

SSD
- Samsung SSD 970 EVO Plus NVMe M.2 1TB $999

機箱
- Antec VSK 10 MATX Case -WINDOW $269

散熱
- Noctua NH-U14S TR4-SP3 Premium-grade 140mm CPU Fan Cooler $680

服務:
上門收機服務 (30日) - $0
產品: $17759
砌機: $80
總額: $17839
咭好貴
難啲喇
東芝
amazon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞