[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(283) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
咁神奇
你試下抆左個hdd sata同power先
再clear CMOS
都係no post即係你裝果時鬆左其他野
得後面把風扇冇Keep住著,其他有
Keyboard冇燈,睇唔到
似火牛壞,有冇零件試換?
都係唔得 開唔到機
但之前明明開到機
Set完左幾分鐘先no post
試下重裝cpu
似係detect唔到cpu
冇呀
重裝左,都係唔得
ram呢?試下單條boot
一條唔得就另外一條
system fan唔轉你試下插落board既另一個jumper度
所有野都up and running 但冇畫面都有可能係張卡壞
可能性好多
有冇舊嗰部電腦零件試?
冇 用開mac機
開機係咪連icon都唔彈 同埋完全入唔到bios
試下clear cmos(記得斷電試)
部腦壞咗,想買部新,主要用嚟打機,3A新作開到中高至高畫質行60fps就ok,仲有時會學玩下PS同剪下片咁,參考咗d資料,想問下張list會唔會有更好改善,主要怕火牛唔夠W同埋散熱唔夠

CPU:Intel® Core™ i9-10900F $2,890

老母板:ASUS PRIME B560M-A Micro-ATX $899

RAM:ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600 Mhz C18 $1,370

HDD:Seagate SkyHawk Surveillance ST3000VX010 3TB 5900rpm 3.5 $580

SSD:Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280 $830

GPU:Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE 8GB GDDR6 LHR $4,699

火牛:Thermaltake Toughpower GF1 750W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular $799

機箱 :Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX $429

散熱:Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 CPU Cooler $349

總計$12,925

同埋想問下32G RAM會唔會太多?以前都係用開8G,AMD唔熟所以冇放入去,如果有更好又差唔多價位嘅話會考慮

Thx
直接用公廁list咪得
本來係,不過有啲野係想換,本來想3070不過諗諗下都唔太值所以換咗,同埋現成list CPU本來係AMD不過我換咗去intel
35k講緊3090都買得到
絕對搞得掂
公廁list都唔係用nodata ram 同埋丁丁牛啦
i9配垃圾底板
勉強得啦 冇品牌信仰既話
5950x ~6500
3090 ~18000
買完粒3990x得返2000幾
都出到b560 不如唔爭在h510
主要打機唔使用到i9
用到i9但係得個塔散
Ram轉crucial
一般打機16gb ram就夠
玩模擬器就要32gb
火牛轉antec
而家入手11代好定係等12代,定轉會amd?用緊9700f
intel 12 代ipc真心唔錯
係驚上市食炒價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞