[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(283) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
無限5用家
應該係其中一樣賣唔出
Why not both
第一條板轉msi x570s tomahawk就ok了
舊機升級 求意見

想用返嘅舊件(SSD, Display, PSU, Case)

Display - Sapphire NITRO+ RX 480 OC 8 GB (遲啲再升級 而家太貴

PSU - Antec HCG-520(唔知夠唔夠供電 如果唔夠轉咩好

Case - Cooler Master Silencio 352

要買嘅新件

CPU - AMD Ryzen™ 5 5600X

MB - MSI MAG B550M Mortar Micro-ATX

RAM - Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black

Cooler - Be Quiet! Shadow Rock 3 CPU Cooler (155mm高仲有咩選擇
平單塔ax120
同價位厚塔: 無限5
加多少少雙塔: 風魔2
唔該唔好再反
Cooler打錯咗型號
舊機升級 求意見

想用返嘅舊件(SSD, Display, PSU, Case)

Display - Sapphire NITRO+ RX 480 OC 8 GB (遲啲再升級 而家太貴

PSU - Antec HCG-520(唔知夠唔夠供電 如果唔夠轉咩好

Case - Cooler Master Silencio 352

要買嘅新件

CPU - AMD Ryzen™ 5 5600X

MB - MSI MAG B550M Mortar Micro-ATX

RAM - Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black

Cooler - Be Quiet! Pure Rock 2 CPU Cooler (155mm高仲有咩選擇
睇睇先 唔該巴打
pure rock 2 不如hyper 212 black平d?
5600x有cooler架啦
機箱夠大就轉atx b550m vrm 麻麻地
睇下有無gigabyte b550 pro 以上
起碼vram散熱足料
ram買3600 c16 咁樣fclk先行到1800
用盡粒u
唔好意思想問多個白癡問題而家砌機洗唔洗買埋window?而家屋企仲有兩隻以前砌機俾人水左買既正價win7碟
唔係,唔使理連登仔,asus 既產品測評都係優秀,平既可以入手
當然唔使買
即係內置埋win10?
整隻Win 10 開機USB先, 你win 7 係咩版本, win 10就用返果個版本
砌完機之後裝win 10, 然後入返win 7 個code就得
問題依家無電腦整win10而隻碟亦都花晒read唔到
得兩條code用得
搵朋友借部電腦黎整win 10開機手指囉
成部機搵人砌ge就叫佢幫你裝隻試用版win 10
即係我搵法奧砌,叫佢幫手裝埋試用版,收到機我自己入返code?
想問下980 pro點解咁平
法奧好似可以幫你裝埋win 10試用版
你落單前問左客服, 或者去油耳台問左先
放唔到 atx 板
Cooler應該會用樓上巴打介紹嘅無限5

另外點先知隻牛夠唔夠推
1tb 1200-1300$喎,邊度平呀,其他牌子gen4 ssd 做到$1000內啦
睇返張dispaly 卡ge建議火牛W數, 再加多100W就乜都夠
呢個係最保險, 你唔超頻ge話, 其實用返張卡ge建議火牛W數都夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞