[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(283) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想upgrade 部機打機(最好開到4K), 成部換定點好預算$8,000樓下

1. CPU - I5 4460
2. MB - MSI B85M-E45
3. DISPLAY - SAPPHIRE RX550
4. RAM - KINGSTON DDR3 8GB X 2 (呢2條RAM用唔用得返? 同DDR4差幾遠?)
5. POWER - ANTEC NE550G GOLD 550/550W 80 PLUS GOLD
巴打們點睇 Arctic Freezer 50 Dual Tower 散熱器?
我反所有砌機網店,支持自己砌機
打咩機先
戰地2042
買ps5
唔使多謝我🙏
有諗過成皮砌機不如買ps5, 但用慣電腦
ps5
整張3070ti享受下bottleneck既快感
我想長用5600g配內顯
(2x8GB Ram,文書睇片,輕量打機,唔超頻)

1)用b450定b550板好?有咩地方要考慮?
(暫時知舊b450板好似要事先用機update bios先裝得,好似有d煩,但平d)

2)朋友建議用Msi板,用Corsair/Gskill Ram,any comment?

Thanks各位巴打
得B550
唔係為左張rog3090,真係唔想去油耳到砌機。慢到仆街
想買2隻4TB HDD for NAS, 邊隻比較抵玩
買完自己砌咪得
你張3090係佢到好耐
toshiba mg 不過嘈
今年起好似有部分support amd cpu 5000系列既b450板,但有d好似就要自己update bios?
純粹上網睇番黎,沒實測過
B450只支援到5600X之類的CPU
5600G系列既APU係無份
唔排除有鬼鼠bios或者再有新update啦
有無update要跟塊板官網為準
我個人建議
你執張幾百蚊既二手顯示卡搭5600X
會開心過用5600G好多
睇落最平係佢,嘈成點我隻NAS 只係只嚟做下backup ,儲下相
R/W嘅時候會有撻撻聲
屋企靜少少嘅話實會聽到
得8k想開4k
買ps5吧
諗都唔使諗
係wo唔該師兄,網上係有張b450板支援5000系列既list,但講到明非官方,唔保證穩定同可能要del bug。

都係乖乖地用b550算
筆直一萬左右,打機用,因為mon只係1080 60Fps 希望打機唔洗入Game唔洗第一時間 係顯示果度乜都較低同無先 去左悠二到睇參考 因為房唔大 盡量都係細機箱 不過細機箱其實弊處係咪散熱差?屋企都比較大塵 咁係咪應該唔用細機箱? 打機1080 60fps 既需求 最平可以做到咩價位架? 唔該哂巴打
CPU AMD Ryzen™ 5 3600
Motherboard ASRock B550M-ITX/AC Mini-ITX
RAM Thermaltake Toughram RGB 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHZ C16 RGB — Black
Display Card Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6
SSD Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
PSU FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
Case Sharkoon 小悍將 SHARK ZONE C10 Mini-ITX (雙風扇版本)
CPU Cooler Be Quiet! Pure Rock Slim CPU Coole
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞