分享黎度英國搵到第一份工的心得

983 回覆
975 Like 30 Dislike
property manager有幾難明
再次證明 喺 UK Cover letter 嘅地位都好高
啲 HR 點解咁得閒 睇完 CV 仲有時間睇 Cover letter?
40000-50000一年?
好似做醫生/律師先有呢個數
Manager都有既
不過睇行業啦專科應該高啲

醫生起薪好似係30000 頂薪大概85000
未到醫生頂薪
9月尾開始send CV,認真寫cover letter 嘅工就send 左5份左右,3份有得見,9send 就 send 左我估40份都係見3份。所以cover letter 真係幾緊要,遇到心儀嘅工真係要用心寫先有入場券!
岩岩收到其中一份有寫cover letter 嘅工嘅phone call offer 聽日就補email official offer 。下年一月頭返工!
之前First interview 就見HR,半個鐘左右都係問d行d嘅問題,second interview 就同team leaders 見左45分鐘。過程自我介紹同佢問問題都盡量用真實例子答,最後問佢問題我都預備左d比較specific 嘅問題,有關公司發展方向同前境,可能就係咁就覺得我有準備就請我,所以好建議大家做多啲準備,大膽啲發問。
大家新一年加油!
可唔可以分享下問公司問左d咩
恭喜晒
可以呀不過都成兩個幾星期前我有啲都唔記得。一開頭就叫你簡單介紹下自己,之後問左我:
- 當好多project 係手你會點處理
- 我之前嘅工遇到最大難題係咩,我點處理
- 我係之前公司最大得著係咩
- 我管理人嘅approach 係咩
- Art 對我有咩意義 (因為我見Art gallery)

其實好多我都係誠實答,因為我都想搵到份工係同自己夾,所以有修飾但都係真實答案無作大。
你喺香港係做開同類型公司?
多謝分享不過我係想知"最後問佢問題我都預備左d比較specific 嘅問題"依PARTsorry for 1999
聖誕收爐前 公司派人人一個聖誕蛋糕 同朱古力
想問下你做超市司機係咪已自己考咗C1牌?thanks
都唔算完全一樣,之前係做styling / art direction for functions / events 個d。 呢度就係做art gallery project manager
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞