分享黎度英國搵到第一份工的心得

983 回覆
975 Like 30 Dislike
我見幾份都有突登打電話黎講feedback
特別見學校既工,話有regulations 一定要通知成唔成功
其實我反而覺得開心同佢地聽書
同佢地吹下水都會感覺自己都年輕翻少少

學野又唔駛考試唔想理咪水過鴨背
香港學生最叻依樣野架啦

ps: 佢地數學好弱老師都唔知教緊咩
英文就同香港會考高考程度唔差得遠
其實cv定cover letter睇得重啲
恭喜巴打
cv
Thanks
不過cover letter都重要
Indeed
cv library 都好多人會搵你
當然,兩間公司夾埋既
Lm
lm
管白人係咪好威?
平時同人鳩up無咩所謂
business call吓吓要講得清楚又唔可以講錯資料 成日講到頭都痛埋

我係in drama team 嘅 junior production manager 。 認同documentary team 係dream job 不過我in 個時佢話internal 咁transfer 去其他team 係得,不話唔係話好常見,同埋唔同team 要Ge qualifications 都唔同,好似earth 個邊話要有相關degree 先得。
我都係啱啱開始搵工都唔係好知咩情況,不過見好多job ab 都要寫cover letter,咁我又唔想個個一樣所以send CV 都幾揀擇因為想寫好d,BBC個個我寫左半日我估都係我寫得ok佢地先in 我
又做白領
學樓上開下鋪頭啦有d出色好無
係英國做咩都係有出息
有貢獻就得
咁個人工係咪跟university grade同pay scale, 由最低point計?
一毛都比多喎,咁嘅質素
唔係....因為係由學生 sen grant 果邊出錢請的
所以都係計 contact hour 出錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞