分享黎度英國搵到第一份工的心得

983 回覆
975 Like 30 Dislike
記得係運輸處拎個駕駛執照明細,咁DVLA先會由你拎到牌果日開始計牌齡

唔同超市唔同玩法,有啲要你做個driving assessment,有啲超過1件牌齡+25歲以上就請

做driver 好易請,不過大部分都係揸3.5t,或者你可以考慮royal mail postman with driving,揸架細van仔而且行路多過揸車
嘩 好有人情味
「dvla先會由你拎到牌果日開始計牌齡」
拎到牌係指拎到p牌定係正式牌?
只要你有駕駛執照明細,就由p牌開始計牌齡
cheers
想問係咪要考ielts?利申U GRAD
無人問過我 IELTS Result
我好奇問,點解個個都要利申,明明唔係exchange讀書,我又好少見人話移英要考
頂原來份工係水人做sales 食 commission,同 office support 一啲關係都無
恭喜洒
恭喜,你老公點講
好奇問FB邊個位會睇到請人?定係你講緊FB d 廣告?
我都係英國搵返本行
聽日第一日返工
有啲緊張
問題根據唔通行業可能會有啲唔同,但一啲大路嘢會係類似

1. 如果有幾樣嘢一起趕住交你會點排優先次序?
2. 如果有嘢就來到deadline但做唔晒你會點處理?
3.你以前啲工有唔發覺到啲咩嘢做錯佐/發現咩問題要改?你係點處理嘅?

同埋如果係申請大公司佢地好注重你「有咩可以帶俾公司?」即係指你有咩特殊與眾不同嘅嘢帶俾公司,因為大公司通常一收幾百幾千份cv,靚仔工作經驗名校畢業之類嘅已經無任何特別,反而如果你可以有咩特殊嘢stand out先比較重要。
但1, 2可以點答得好
我上次衰呢題
恭喜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞