分享黎度英國搵到第一份工的心得

983 回覆
975 Like 30 Dislike
翻緊full Remote +1 有啲悶
如果翻一,兩日office都好
Intern經驗都有用
英國ug+pg 今年九月grad 得兩,三份香港intern經驗
翻左兩個月工
開會吹水真係幾難成日唔明個笑點喺邊
成日返工 大佬講笑話

英文聽完 =》腦內轉中文〉=》 識笑已經過左個笑位
要成日扮笑
3個月 我就唔寫 人地問 點解6個月冇做野

米講 準備走路

反問返佢你唔係一離職唔返工就可以離港呀?
唔會啦,即使係本地人因為之前pandemic好多人都有空白期
我都覺得係
感受下uk office 環境
有無手足做緊貨車司機?
但係唔洗出街真係好慳錢
中午飯,車費or油費同放工social個筆唔駛洗
一個月都慳埋唔少
仲有唔洗啲時間好洗好多
反而返左office 慳左
Home office 有時鼠左出去買野食野
而家日日帶飯
Pm suggest only
公司冇跟到
你不如講埋去裝修私了
我反而覺得LinkedIn 萬能好多,我無用過indeed

你另一邊問agent 我就係想分享返LinkedIn 個profile 要填齊哂佢,因為佢地都係用keyword scan出嚟

整好咗之就同香港一樣,定期會有agent email/msg/call,旺啲會多啲密啲咁,得閒聽下望下就可以知個市場咩價之類
巴打有無興留個TG 交流下

以前喺香港每返一份都識到人,同agent又熟好熟行情,依家又要重新去慢慢摸個玩法

Please?
真,我都中意留喺屋企
番左一星期工,其中有兩日做remote training,仲要見晒所有同事

有一日由腦細帶住我做,我問番佢點解會請我,佢話其實經驗真係唔重要,佢最著重既係個人對份工既熱誠同興趣,雖然我黎自唔同industry,不過佢睇到我有potential 可以係度做得好好,所以請左我

希望未搵到工/唸住轉工既巴絲,都早日搵到心水工作
星期一開始FULL REMOTE
公司一月先忙, 而家既工作得CHECK EMAIL (但基本係0 EMAIL)
XMAS仲要放到4號
姐係放一個月假
我發覺英國都好多伏工,成日無那那send email黎叫你去in,但又無印象send 過,而且徥條link 叫你入去簡時間,佢又唔知你叫咩名,又唔講份工做物,連個email address 都只係用gmail /yahoo做domain ,呢啲多數都伏黎,叫你上course 比錢sell 野
乜都唔講你都夠膽上去???
用zoom姐,我唔開樣同聲都得,仲直接比我second in……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞