分享黎度英國搵到第一份工的心得

983 回覆
975 Like 30 Dislike
我收到嗰啲feedback唔算行,我真係跟住改
其實好有用,interviewer point of view統一
跟住煮你之後嘅interview,成功機會大好多
所以我咪就係話英國大家平等睇大家夾唔夾
但香港就高高在上想你做雜耍乞佢份工返黎

依家有咩唔岩我班同事係一定會出聲
‘I won't be Christian to them if they don't act like a Christian’ 依句真心精彩
咁你有UK OFFER未?
依家係公司扮工中....
我咪話英國大家關係夠平等
完全唔似香港咁要低聲下氣滿足d 變態上司

我同同事講先香港份工
每個星期五都要開會留到八點
佢地都話痴線一定唔會繼續做果份工
有無係香港揾英國工攻略?
電話填香港電話 定係寫zoom skype ?
好開心呀呢度
我係鴨寮街買左張英國電話卡有英國電話先
本身有英國銀行 debit 所以可以養住個號碼先
(唔係就只有一個月用得)

Interview 都係用 whatsapp or zoom
cv 一定要一開頭就寫明係有英國做野權利
咁佢地先會睇落去
me too. 你做緊咩位
大專學院的學生支援組
好多都係華人老闆欺壓自己友
好唔好玩呀?
唔駛錢上 lecture 學下野
又好似返左大學咁同佢地一齊上堂
又有平 canteen 食早午兩餐

視乎你接唔接受到每日上六七個鐘 lecture
有同事頂唔順做左兩日即走
做得你本身門檻既人應該本身自己都有心得啦 加上你依啲position 有咩地方唔係要咁既要求
每日都準時收工
想問有冇英國 cv sample i.e. YouTube or website,
我覺得自己用緊既cv style 可能唔啱
宜家feedback都未必會畀

畀唔畀feedback都係一半半

幾時有結果都未必會講
之前去咗間中超打工12鎊一個鐘(現金)
不過啲米一包30公斤一日嚟貨可能要托30-50包入倉
做咗兩個月差唔多都冇講過英文普通話就精進咗唔少

老細人幾好不過時不時都要ot,但都有出足條數
我今日先見完份學校文職,panel interview好緊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞