分享黎度英國搵到第一份工的心得

983 回覆
975 Like 30 Dislike
諗住離婚但同時又諗住生小朋友?
其實你嘅問題只有一個,就係英文唔好。如果唔想俾錢上course嘅話就上YouTube學英文,好多人都係上YouTube學。橫掂你都係日日喺屋企㗎啦,一定有時間。
非常同意,又唔好好教自己個老婆學英文但同時又要人返Office
係囉,唔使點樣對人咁咪唔會有語言嘅問題囉
躺平係咁推po
日日喺屋企坐都可以讀書嘅啫,又冇人要你一讀讀四年。https://online-learning.harvard.edu/catalog/free

不過我都係建議你上YouTube學好英文先。
貼地有用post必推。

我自己都諗緊究竟去英國好定去加拿大好
我自己嘅話就唔想去加拿大洗錢讀書,本身冇諗住讀上去

英國🇬🇧幾舒服 暫時住落
我老婆都係一邊讀免費嘅ESOL,一邊搵嘢做。

我成日同老婆講,我依家好彩搵到份工可以比家用你,他日你搵得多過我就到你比零用我咖啦

際遇唔同無得比較,我到埗兩星期唔夠已經搵返自己行業,歸根究底都係因為間公司咁啱準備開分店先走幾咗個人,咪比我面試五分鐘已經搞掂囉…

所以真係唔需要大壓力,除非下個月租都唔夠就交另計
呢啲係好common ge 問題
最好喺屋企練習吓,點同difficult people 相處,點解決困難,點面對轉變,喺好忙之下點做決定等等
如果仲係情緒低落成日喊最好睇醫生,可能有輕微抑鬱

十一月開始3-4點天黑會更難頂

最好照SAD 燈
有同感
一緊張就click 下click 下咁
見d歐洲人英文唔太好,但起碼順同溝通到
你收工點學英文?
呢個真
唔建議人到步打華人工。成班狗閪
其實就算唔識英文都可以搵到local 工
4 round interviews都幾多

未有工都話冇野做唔怕去多幾次

但之後想轉工都幾麻煩下
4 round係正常,有免費英語老師同你講4個鐘野,賺左啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞