分享黎度英國搵到第一份工的心得

983 回覆
975 Like 30 Dislike
我唔會講太多自己bg廢事被起底

心得主要係:

1. 唔好扮對份工有興趣,要係你interview言談之間流露出黎點欣賞間公司/佢地products法

2. 叫價唔需要太保守,上glassdoor大約知range,再加你覺得人地應該要俾幾錢。佢地好少問你上份工個價,多數得agent先問

3. office工預4 round interviews,第一係hr screen call,第二/三係team head call+case/test,第4round同最大既傾偈了解culture

4. 成個interview流程坐底1個月,約人schedule最煩

5. 要承認自己英文同當地人有好大距離,有interview機會,就算係冇乜興趣,都可以練左對答先

利申,sor for 1999
有咩問題盡答
你搵左份咩工?
it9?
manager grade
我都想我係
恭喜巴打先
Screen call會唔會約好時間phone interview/ online
就咁打嚟有時真係未做好心理準備好淆青
會,一定會email/linkedin問你幾時得閒,setup半個鐘initial call.

多數未知來電都係agent
嗰邊係咪多數online interview
大部分最後一round都一定要in person
其他全online
返幾點放幾點 食幾耐lunch 放工之後有乜做
唔洗將香港嗰套代入黎,冇ot
放工有得揀去蒲,行街,做gym,摺毒
which industry
第一句
廢事姐,主要見客,非finance
樓主過到英國都搵到manager grade既工
英文一定唔差同本身好有料
英文唔差,但係一黎到同native講一個鐘nonstop真係….

所以我希望見到呢個po既人有仼何interview都試咗先
祝大家快啲落地生根
大部份人係相反
如果你公事上傾唔到,要睇下你係對個內容唔熟定點
我估你係太緊張驚講錯野?

英國職場文化so call inclusive同diverse,你要記住,好多人都唔係local british,你講慢啲/講錯字係人之常情。唔好咁騰雞,講多一個月就會上軌道
自信心問題

1. 你絕對冇低人一等
2.你覺得太弱智既話,可以用輕快啲既tone講出黎試反應
我都in咗4 rounds先有offer。每round都差唔多一個鐘,感覺好麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞