分享黎度英國搵到第一份工的心得

983 回覆
975 Like 30 Dislike
駛唔駛驚到quit呀聽唔明100%聽到60%咪聽得明個時插嘴我諗見到你華人樣都唔expect你會聽得明。或者自己主動搵野講
其實你份人想點?想一世靠老公?日日冇野做百無聊賴好咩?你知唔知你冇收入你老公都會好大財政壓力架。

好心你做人就堅強d 啦,唔識咪諗方法學到識lor, 人生就係會有好多挑戰, 你冇得逃避,總要面對難關。如果你淨係識自甘墮落,無人會睇得起你,連你老公都會暗暗鄙視你
? udemy coursera嗰堆?
係咪個老公入咗黎吠

chill啲,ok?
笑到我死左,多謝呢位巴打提供笑話先真可能佢要養老婆壓力好大情不自禁投入左,好彩我老公中文冇咁流利打到咁多字,唔係佢今晚都要頂痰罐
想問下英國文職工睇唔睇大學學歷
恭喜樓主
做foodpanda唔使見工啦
咁有大學歷係基本啦
如果有工作經驗可以唔洗俾成績
畢業證書都唔會問
佢地話呢邊講個信字
Google online course都幾好 不過選擇少啲,你哋可以上去睇下有冇岩,價錢又平

我可以分享下我搵工既經歷

黎左London大約一個月,岩岩收到offer係UX design,我原本係香港係做廣告既,搬黎London加轉行。我send左大約50份application,大約有五六份有interview,我成功收到offer呢一份total有4 round interview,好好彩最後得左

我英文程度大約係ielts 6.5分,之前有一個interview 係intern黎嘅,interviewer話我英文唔夠好,因為做ux design都要同好多唔同人溝通。然後我係咁搵機會同local溝通,岀席designer既聚會 練習speaking,係真係進步好多,同埋我好好彩 上網搵到美國個邊既designer做我mentor,同係designer 聚會上識到個香港人俾左好多建議我,無佢哋我都無辦法搵到工

*要大膽 厚臉皮啲,主動擴展你個行業既network,順便練習speaking。你show到你好有心學習,好多人會幫你 俾機會你,所以最緊要真係主動積極 對自己有信心
想問下designer聚會係online定係出黎聚?
岀黎聚㗎 去酒吧傾計
呢d聚會係網上搵既?
同埋係咪多數呢類工都係london多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞