分享黎度英國搵到第一份工的心得

983 回覆
975 Like 30 Dislike
我都係讀bbq廢科無專業技能,interview 敢講唔好驚講英文見人,大膽有自信就搵到工高人工過香港
啲agency想搵人fill contract role 我都試過in contract, in完即出offer叫我下個禮拜番工,諗番起都覺得有啲伏
恭喜哂
點都好搵到踏腳石搵到第一份工
之後再慢慢打算都未遲...始終咁樣唔駛燒自己儲蓄
係架,搵第一份工果時真係好大壓力
contract工話請我,我都accept左先既,點知後尾收到另一間offer就唔做contract啦
不過記得要睇下notice period, 聽講好多都要3個月,變左會難啲轉工
見工真係會身心俱疲,我諗住長做份工,唔想再去見工
係香港做警察仲好啦,返工返到放假咁
日日坐車玩手機
見工見得多,等同喺香港跟鬼佬上oral堂
notice period要三個月咁長?

不過係英國搵工真係好難好快會有offer
你係唔係自己google搵公司網頁,自己apply?

咩cv-library, indeed, 大部份都係agent
我問過老闆 佢話英國通常都係3個月notice period
我係番office 工既,其他工可能會唔同
所以要睇清楚份contract

offer 真係睇運咁
當初係成日都有agent搵我,咁我拎佢地係黎同我練下英文,因為10個有8個agent都唔係路

頭半個月都係等有人叫我去interview ,後尾等左一個月,突然間一次過有得in幾份,佢地急起等人用上黎,可以in完一日內就俾offer

我諗係睇時機,有啲公司鍾意等幾個禮拜收哂cv先揀人去in,所以每日可以做既野就係keep住最少send一份cv,同時再練下英文/interview skills

少不免要等番一頭半個月先會有啲消息(office工)

最緊要唔好灰!!!
我有喺Linkedin set open to opportunities, 用佢free 一個月既premium, 咁就會多啲agent搵 + 自己apply jobs

又有係 efinancials 擺cv + apply jobs

唔知你想做果行既公司有冇係呢兩度post job ad

我冇去睇過 cv-library, indeed
如果係大機構
個人經驗係要仔細睇job/ person spec入面列明essential同desirable 嘅要求
然後CV同求職申請表入面果篇personal statement 要度身訂造中point攞分先過到中央HR
然後去返相關部門主管果度揀人做interview
搵緊工嘅新英國香港人可以參考下
10個有8個agent都唔係路
可唔可以講多啲
[member] 一啲啲
so far 得一個人話會同我執,但最後佢話幫唔到我apply某一份工,咁就消失左

以我所知,agency 係會用佢地自己既格式幫你執藥咁填番落去,所以會有人叫你send word file

[/member]
1. 通常佢係linkedin message 你,問你係咪搵緊工,不如傾兩句?你答佢幾時得閒可以call, 就算約好左,佢都會甩底,試過甩左我底一兩個禮拜之後又蒲番頭

2. 問你拎完cv,傾左兩句之後會求其介紹份工俾你,通常你都會冇興趣 (我自己唔係份份都apply),感覺有啲跑數追call成份

3. 我覺得佢係會介紹啲伏工,試過有人介紹一份山卡啦咁遠既公司,雖然係一間好大既mnc, 但我搭車都要一個鐘車程真係不了,咁果個agent 之後仲有彈第二份工黎,我又覺得冇興趣

4. 試過有agent話會follow up ,之後又冇左影

5. 當然有啲係「幾好」既,有試過佢介紹contract工俾我,我成功in到仲爭取到轉做perm,佢做野好快手,即刻傾offer,call HR攪手續,不過最後我有第二個offer,咁就推左佢。

但講真,好定唔好視乎觀點與角度+ 你咁啱遇到咩agent

PS 你係linkedin 見到agent post ge job ad 可以apply左先,俾個方法佢地知你搵緊工
前兩日係 kitchen 同另一部門的同事傾開
佢地話就快會出一個 vacancy 叫佢留意下
可以考慮下轉職
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞