分享黎度英國搵到第一份工的心得

983 回覆
975 Like 30 Dislike
係呀 我係上網搵㗎,呢一行都係London多啲機會
恭喜恭喜
啱啱開咗工第一個禮拜,同啲老細同事傾吓計學吓system點用之後就冇嘢做,一日得幾封email,要問上手可唔可以俾啲嘢我做
係咪個個都咁少嘢做 認真問
我係上網join一個mentorship program,不過佢好似仲未開始新一期招募。但你可以試下adplist,呢個係其他designer推薦我,但我自己就未試過係呢個網搵mentor
你做邊行先?我見超巿個啲in人要一眼關七咁
好犀利,轉行咁快就搵到!我本身完全冇ux 背景,都係想去london 再轉行,香港上緊Google 個course, 諗住黎緊報online boot camp…想問你有冇上啲咩course先過去? 係咪已經有晒portfolio ? 呢行London 好似真係幾多機會..
我都係上google online course,自己有少少積蓄,本身諗住搵唔到工就報bootcamp,不過好好彩搵到 就唔哂錢讀bootcamp

我自己搵工個時已經有portfolio,我覺得portfolio同intern經驗都好重要,你係香港可以搵定intern做,因為佢哋都好注重你同developer work唔work到,有經驗就有說服力好多
好好呀boot camp都唔洗上,慳返好多。我真係零經驗,portfolio都未有,所以應該intern都唔請,要努力完成埋個course先..你個portfolio 應該做得好好同interview表現👍🏻咁快轉到行。仲想問下點join到designer聚會?
想問d office 工係咪睇岩叫你first in通常都會填份online form之後就second in
幾個agency都寫到對我好有興趣搞到我懷疑係咪大家都寫得咁厚道
Agent 姐又唔係間公司
講係咁講囉我懷疑都係客套說話
公司應該唔會第二round先叫填form
轉個頭就話唔適合
我諗都係客氣說話打完場
三叔加油
呢排近christmas,啲hr又開始懶,recruitment process會慢返啲

唔洗心急住
請問有無係英國倫敦既師兄搵緊工?
https://lih.kg/2769257
終於搵到工 11月尾返工做黎生

我都估唔到會搵返本行
前後搵左兩個月send左有100份CV以上

有7-8次interview 機會
大家要加油 人哋覺先你唔得唔緊要 一定要相信自己
有時我見差唔多都照send

有時你唔知佢會唔會俾機會你學

呢度好睇重interview 表現多過經驗

樓主pin star approach 英國真係好buy
即係點?
好實用tips 推
Thx
有好多唔同途徑,我開頭搵下啲Facebook group入,然後轉入一啲slack既group,感覺上呢一行用slack比較多。

另外LinkedIn都好重要,你係LinkedIn follow多啲ux designer,佢哋會有好多資訊分享 or designer既conference, workshop,多啲join呢啲活動都好有幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞