分享黎度英國搵到第一份工的心得

983 回覆
975 Like 30 Dislike
Learning Support Assistant
你當每星期 32-33 個鐘左右
基本上政府出左的 grant 就果年一定有
係唔係長期係同一間大專返工?10磅一個鐘?

做緊agency,日日係唔同學校做唔同role,交通真係好頭痕,想轉工
我係 14 鎊一個鐘...都叫做可以接受啦
我search indeed大部分都係10磅

14磅高好多你點搵ga?定係你係London所以人工高D?
想問巴打咩年紀

依家我完全搵唔到office 工
有warehouse 既offer 但唔知做幾耐先可以升上manager grade
logistic assistant

好想有個好既career path
Indeed一向低人工
加油,我都同你一樣搵緊寫字樓工
Indeed個d報完都無消息 直接company website 報先有interview
想你都要有料先做到
人地係講能力唔係講年資
想搏就放手搏啦
不如騎牛搵馬好過啦
做倉好難升
不過無人知未來既
清潔都可以做到開公司
改咗個passport name做Peter
你一個人搬到兩個人嘅嘢咪得囉,仲要帶到條 team 都係
巴打你都係上網自己搵呢份工?

我係香港都係做大學admin, 唔知過到去搵唔搵到相類似文職
我都係喺香港番緊大學既admin工,同你一樣想去英國搵番U工
我有朋友都係類似 background
好似都搵到大學 admin 位
所以應該無問題....只係人工比香港低
Amazon 工就咁報就得,需要用既時候會教/會有training
係英國都係直接係大學度報admin工,我無做開admin都有interview 只係我自己太緊張又比唔夠例子in衰左
work
日常對答至最難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞