分享黎度英國搵到第一份工的心得

983 回覆
975 Like 30 Dislike
但係有好多都係得agent名﹐無公司名
係linkedin apply, 啲公司會自己出post
漁翁撒網式LinkedIn鳩報同tailor-made cover letter認真報爭好遠
認真寫cover letter有interview,鳩報冇回音

英國公司請人鐘意經agent

好似唔想被人知道佢請人

香港公司就唔請人都要出廣告扮請人
因為LinkedIn 多數真係公司HR自己睇吧
返左幾耐先會有同事問你放工一唔一齊飲野??
香港做開civil inspector,黎到都搵唔番本行一黎civil請既係藍領多,二黎好難令人相信你點得掂啲工人做野
不過Linkedin 好似無位寫cover letter
將cover letter同埋CV combine 做同一個file?
根本英國唔缺白領,缺藍領,不過好似都好缺識用Revit嘅人
係,所以都預左唔做番本行
而家諗緊做牛工定去學番一技旁身
份份唔同,睇post job ad嗰個人點set
不過LinkedIn嘅工有起碼一半都係已經請咗人但legally要post出嚟,不過easy apply都係廢㗎喇
我有時對份工有興趣會直接喺LinkedIn message個HR/ manager問吓Network吓仲直接
唔怪之得無乜反應…..

睇嚟要課金玩linkedin premium 狂send messages
應該唔洗premium嘅,利申冇開過premium
如果係之前做白領想搵返本行,強烈建議CV同cover letter跟住MBA template執
LinkedIn profile每份job可以加返多少少job descriptions,當佢mini cv咁,唔好怕醜唔洗謙虛力sell自己 加油
文科fresh grad好似唔係好多工岩
重點係唔知自己想做乜
有冇人做緊啲需要用到自己語言能力嘅工?例如中英翻譯之類
去Totaljobs 搵下
點會無,好多英國公司係中國有生意。你打mandarin 係indeed LinkedIn 都大把,不過你預左好多人爭。(識中文既人太多)如果你係個industry有relevant experience 會有advantages
請教各位巴絲
請問除左Adecco, Linkedin 之外, 英國仲有咩網可以放CV上去比job hunter 搵我?
一定有啦,大把工,不過可能你要考過啲paper
但你如果無經驗就難啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞