點解會有人鍾意住公屋

635 回覆
2549 Like 142 Dislike
我記得小學去朋友屋企玩佢帶我行過個會所大到我走嘅時候蕩失路唔識落返去商場
保一 協和 沙官 荃官 林護 觀官 順天中
呢啲咪住附近屋邨仔讀書叻可以派到既屋邨band 1
公屋環境好殘舊又污糟又嗅又多痴線佬。
幾時都支持殺撚曬香港啲窮人
卑鄙、貪婪、搶奪他人勞動成品、不擇手段,最惡劣既人種,
死撚曬先係真正既光復香港
想講宜家公屋質素同居屋差唔多
冇房係以前既事
一向講住公屋都係講埋價錢
呢個價其實無得輸
其實係私樓太貴啫
睇你覺得個分別值唔值幾百到一千萬囉

好多單幢私樓都喺正公屋隔離
Eg 南昌堆新樓,四小龍都對住海麗
個neighbourhood同環境可以有幾大分別
大家咪又係去果堆超市 eg 荔枝角aeon
啲仆街野一樣見到,小朋友學到

你用半山/house黎同啟晴邨比就話啫
做咩咁誠實…
以前無逃生門就話要焗買

而家移民條件低左咁多 真係值得一博

衰左返黎躺平 根本無野好輸
其實好多居屋都係黐住個大啲嘅公屋㗎,
即係一塊地上面十座八座都公屋,兩三座係居屋,
仲要共用公共環境、共用商場,你落街遇到嘅街坊咪同公屋嗰啲一樣。
如果唔太介意居住環境 又唔係抽中下下籤
係冇咩所謂
因為d人未住過唔知以前d公屋有幾差
即係以前大王蕃薯住果隻開放式type
住過一定以後唔會再住公屋
吓…2021年仲有家長會比細路著開浪褲
應該都係啱啱攞到身分證嘅腥港家庭
啲農村陋習好嘔心
你覺得呢d 學校裡面天生讀書叻既屋村仔多定係花資源培養子女既中產多
貧窮限制自己眼界,井底之蛙就係咁,我都遇過唔少呢d人
居屋d走廊大堂𨋢同公屋都係差唔多
又無落地玻璃採光差D
努力啲做嘢再換層私樓
好認同
自己都係公轉私
室內環境唔洗講完全無得比
鄰居:
每晚2-3 點條撚樣走出走廊大大聲講電話嘈住曬
問佢點解唔番入屋
佢語唔想嘈到個孫
另外有個癲婆教仔功課都可以癲曬咁大叫
啲人大大力閂鐵閘
凌晨1-2 點揼石仔
太多太多
住過先明
自住個間買都買己補地價居屋 再投資就私樓 住大啲人都舒服啲 會所冇用 鄰居唔打招呼
Plz read my cm
Dllm
咁點解私樓既人會有錢
你廢咋 唔係你就係你老豆老母廢囉
公屋有咩問題?
間隔四正,唔洗斜錢維修
租金又平,又多民生設施商店
根本就係你班夾心階層酸到
唔甘心自己要俾咁多錢去租去買
但公屋仔就咁平就解決住既問題
有得揀我都會一世住公屋

申利:交緊3千蚊管理費
有啲係因為根本無住過,淨係睇錢
有啲就因為只係接觸新式啲/本身人多嗰種
平租得嚟企企理理,間到房甚至有浴缸、套房(聽講)

但唔會知有種公屋根本結構上出事
例如個門開嘅位係物理上間唔到房(除非拆牆改裝),又或者連冷氣機駁喉都有問題嗰啲(冷氣機條喉要喺屋內)
真係諗唔明點解要整個氣窗對住走廊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞