點解會有人鍾意住公屋

635 回覆
2549 Like 142 Dislike
有無諗過同時亦一大班人係利用公屋做跳板
又或者直頭d錢搬哂做海外投資

覺得公屋正/唔買香港樓唔等於唔識投資
特別而家香港咁既政治環境
你信得過港共敢大半/全部身家放哂係香港姐
大把人一早已經信唔過港共
香港樓呢2年升幅仲要落後其他一線城市好多
串人唔買香港樓不如話香港班業主驚被攬炒好過啦
唔係連登獨有現實中都有㗎
有同事叫我 good luck
痴撚線話自己三個人住緊三房公屋單位好撚爽
樓主你真係唔使理佢哋,最緊要有自己諗法
唔好介意,連登仔喺度吹捧公屋嗰啲就好似你老豆,份人痞哂冇上進心,成世人除咗食同瞓就乜都唔識唔敢做。
仲要七情上面咁樣屌人買私樓
真係諗唔明,現實生活佢嗰種人係咪斷六親,老豆老母都唔理 係人見到佢都避之則吉?
係啦係啦 大把人住公屋係醫生啦
屋邨仔
我唔介意自爆
我讀觀官
99%屋邨仔
慈雲山
以我認識嘅醫生當中都有好幾個係公屋出身,之後先買私樓,有啲人仲要買完一間又一間。連中大醫學院院長陳家亮都係公屋出身。其實住公屋出身晤緊要,只要個人肯發奮圖強,不斷向上,總有一日比你身邊當年住私樓的同學或朋友更強,係呢個社會慢慢爬到越來越高,悄悄地成為另一個層次的人。
公屋都分新型, 舊型
新型果D 唔講鄰居質素, 衛生
講料, 講實用性, 講大小真係好過私樓N倍
你無去了解姐
唔好話香港人
班大陸蝗蟲都識搬錢係大陸買樓住香港公屋啦
更何況就算以前唔識
經歷左反送中正常既香港人都識搬錢離岸投資
唔一定要買樓先叫投資
最簡單月供S&P500已經係非常好既投資

今時今日除左本身已經揸緊層香港樓驚被攬炒/紅/藍
諗唔到仲有咩原因要去吹奏香港樓
好想比卒卒割下先開心?

真係最醒果班97年前頭班車已經走左
尾班車上年都走埋
而家留得係香港拎層樓黎打飛機既人醒極有限
除非你話你有錢到一千幾百萬真係當散紙咁你贏啦
因為個層次停留係公屋
有人揸槍迫佢哋住?
唔想咪打工出去租或買
bb 仔喊 會聽到 呢個私樓都會有
其他就應該真係少好多
唔係鐘意,而係可以用私樓交差餉管理費既錢已經可以有間屋住的話,真係唔錯.邊有朋友同事公屋又申請唔到要做租租,若果佢哋申請到公司真係幫到佢哋生活

而且私樓唔等於住得鬆動,納米樓/龍床盤/一床開放式廚房我又唔見得有幾好
公屋出生唔代表一世都住公屋
其實呢班人到左適婚年紀十個有九個都買左私樓
繼續打飛機囉
過多廿年仲可以好自豪咁同人講自己隔離屋有醫生有護士 (曾經)
屋企人住新公屋
講真你講到又大又光既地方都係抵唔住人既質素呢樣野
十個有九個都係蝗唔在講 周圍都勁污糟
lift長期有口罩係地下 走廊有雪糕/煙頭/各種垃圾
千幾兩千蚊租.
我唔返工30年都可以照交稅啦
TLDR
但可能係D人唔識野,將D新型既居屋當左係公屋
華富華貴果度就真係人生贏家

居屋又何來100幾呎供得咁辛苦呀
供幾年放咗佢多過你齋儲啦
分分鐘供完層樓剩低都多過你份糧"享受生活"
居屋笑人低賤人種?你瞓撚醒未
利申:住淺水灣南灣道 三層獨立屋都未敢笑人
因為新式公屋好正
以前有同學係一家四口一人一間房
好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞