點解會有人鍾意住公屋

635 回覆
2549 Like 142 Dislike
所以新式好d
而家新公屋除左鄰居質素之外真係好撚正
大堂極大 lift極大 走廊又大又光猛 邊有得輸
我都上面講左,係大家向上流動方法唔同
但我唔太認同公屋轉居屋=改善生活,極其只係投資長路的入口
好奇一問 唐樓同公屋你又點揀?
如果係住緊我住個種舊公屋嘅話點會唔係改善生活呀
兩舊屎有咩必要簡人係向上望
我話公屋差,就人出黎話劏房仲差
我話劏房差,就有人話好過訓街
我話訓街差,就有人話你起碼唔係生活係啲戰亂/ 非洲國家
做人係應該積極向上,唔好成日拎啲仲差嘅黎比
我話有啲公屋撚住咁差嘅環境都不思進取,你問我公屋同唐樓點簡
但你向上流買私樓,有人就話要買獨立屋
得香港先會成日討論住邊
住嘅地方幾乎等同你嘅價值
無得咁講….單幢式都好多老鼠曱甴
新公屋咪正
2000元真係無得輸
樓上個蘋果手機完美演繹白卡佬角色
出面真係唔關你事?

我試過差啲比跌落嚟嘅花盆壓死。

長大後離開咗公屋,去公屋探朋友,見到一袋垃圾由高空拋下。
08年個市跌到咁都唔入… 就梗係啦,你結果論先知會升姐,你要由個時就預計到政府會搞衰個房屋政策先知會升咁多年。真係咁勁嘅分析俾我睇黎緊係咪一定升。

利申:揸緊層樓好驚跌。
其實自住又有能力嘅話洗唔洗咁驚升跌,樓係剛需跌極有個譜,更何況呢樣都唔係我老豆唔買樓嘅原因,只係躺平躺慣,唔識企返直
屋嚟講唔係淨係睇大細
係睇配套架喎
點會無分別
建築新/舊, 全公屋/部分居屋/租置公屋, 住戶咩類型既人, 屋邨地理位置等已經係分別
我既90年代頭屋邨有1/3係居屋, 而公屋2000年頭變租置期間賣左2/3, 住既人都係正常既香港人
同附近5分鐘步程既70年代舊屋邨比真係一個天一個地, 90年代果陣針筒隨處可見, 細個好驚去果條邨, 2021年仲有人慣性掉垃圾出街
另外我屋企隔攝近山空氣好好, 夏天日頭開門開窗有風入屋就完全唔熱, 去過唔少fd屋企(不論私樓定公屋)間間都唔透風好焗, 有幾個私樓fd客廳唔開冷氣果陣就開窗+開幾部風扇黎通風, 我覺得巧合得好搞笑不過呢樣單純係地理位置問題, 有fd住同類型公屋但一滴風都無
如果要置業我會買返同邨既樓, 環境舒服兼無閪人/腥香港人, 不過我廢j補到屋企間屋地價有物業係手已經好夠
btw我有單親fd住彩虹邨有走廊氣窗既舊公屋, 佢屋企真係細到一個極, 但講緊早十幾年佢同老母租住環境極差既唐樓天台亦有一個前同事一家大細住深水埗劏房排公屋, 上佢“屋企“真係心悒
有能力邊個唔想住獨立屋吖, 公屋係差但對比劏房天台屋呢d已經係窮人既救贖
連登仔:低下層=低質,高層=高質
拎左COE等去澳洲
啱啱東張西望都吹奏公屋
大陸啲2 3線城市下下千幾尺Tim
公屋樓下有花園泳池每個月洗樓1次淨係講配套服務都屌打私樓
點睇都係租樓vs自置嘅問題遠大於公屋居屋vs私樓...
關鍵原因:資產總值.自置私樓/居屋whatsoever係一件實在嘅資產,即使係不動產,但都真正屬於你.
可怕嘅係有啲上一代有能力買樓都唔買,樂於租樓,其實唔理佢租公屋/已補居屋/私樓/洋房都好,問題一樣係有,做租租無樓揸係手又點會開心,俾一千尺都係咁話.

其實講到尾,住咩環境只係短暫嘅享受,長遠嘅財富累積先係最重要.人係要向上流,中產嗰班好就好在通常都識得諗點樣升值,依樣先係真正價值.當然佢地唔會去住公屋,因為有物業嘅話根本就唔合資格申請公屋.
亦覺得公屋有時的確幾可怕,可怕喺會令人安於現況,放棄買樓嘅機會,咁嘅隋性思想隨時教壞埋下一代.

反而咩交通、環境、裝飾等都係無關痛癢,個個初初買樓都係揀條件無咁好嘅樓,有幾多個可以一步登天?私樓好好住咩?唔覺.但最重要係嗰筆資產,同時期嚟計,買樓供樓其實分分鐘居住質素仲差過去租屋,但係睇長遠就咩都值.

如果我暫時只能夠負擔得起租樓嘅話,會揀平樓定貴樓?都係租,就一定係平!如果可以好容易申請到公屋住返三五年慳返啲租,再去買樓,都咪話唔正,但長遠住?咪搞.原因唔係咩交通差、蝗蝻、垃圾、壞lift等(依啲真係唔重要,出面租屋真係見唔少),反而係個政策,特登諗點排公屋的確限制咗一個人向上流嘅機會,而且亦浪費時間,更加好易落錯決定(如為咗上樓而亂結婚等...)本身有得住就住一排都好,無就無謂諗喇,咩嘢特快上樓嗰啲方法根本就係浪費緊青春.

ps:識得有人因為公司有租津而走去長期租屋,自住層樓又用投機心態亂咁賣走,依啲人我都一樣睇唔起.身受其害過,有感而法.
唔係得公屋窮撚先讚公屋?
無見過正常生活嘅人會羨慕公屋囉
你係咪人地串緊你都唔知
我隔離屋就有一個醫生 我中同係護士 都係住公屋
其實唔係話睇唔起公屋人
亦都唔係睇唔起住公屋又知足既人
係睇唔起住公屋得黎仲要諗千萬理由去屌鳩住私樓係on9既人(好似係連登獨有)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞