點解會有人鍾意住公屋

635 回覆
2549 Like 142 Dislike
我由細到大都好討厭自己住緊嘅公屋(仲要係舊式個種)
廁所連基本乾濕分離同抽氣扇都冇,啲濕氣搞到成個天花板都甩皮甩骨
唔知點解間屋又有氣窗對住走廊,夜晚走廊光就照入黎影響睡眠,隔離屋個bb喊/嘈交都聽到曬
所有人都將垃圾扔係自己門口隔離,成個走廊都污糟邋遢
而且跟據公屋個分配機制,小朋友基本上係唔會有自己一間有床+書枱+衣櫃嘅房,有兄弟姊妹共用房已經算好好,有好多仲要訓廳/書枱係廳,做乜都比人望住

條邨又多低質人種
公園同商場都坐滿曬呀伯呀婆係到賭錢/r腳趾
夜晚就一堆mk同道友係到唔知做乜
巴士站經常有啲傻人問你借錢搭車
朝早一定係有晨運呀伯係到大叫/拍手
私樓唔係冇,但一定少好多
小朋友係呢啲地方成長嘅好多都受影響變成呢啲垃圾人種
啲人覺得公屋平,就唔發憤,一世做個廢人

因為以上種種原因,出到黎搵對象就算你打扮到外表幾光鮮幾斯文都好,一同人講你住公屋,都一定打個折扣,尤其係對方如果住緊私樓嘅話

唔洗同我講咩住緊地鐵站上蓋公屋好方便,呢個係你好彩分到啫,實情係你根本冇得簡,政府分比你就要硬食,大把公屋係啲偏遠地區。
咩野租金平、大把錢淨享受人生,多啲出去見識下呢個世界,住咁基本嘅野都未搞掂根本講唔上係享受人生

利申:已買居屋,唔敢講話好左好多,但起碼叫踏出左第一步離開左最低層,將來有下一代都叫比左個好啲嘅環境佢,唔似得啲吹捧公屋嘅人住係咁差嘅地方仲日日打飛機
都要住過私樓先知公屋咁撚差既
移民吧啦....
香港個居住環境真係唔掂....
駛鬼咩,本身差就自己都會知
因為有堆人就係咁離地
自己住緊靚私樓 就係咁focus公屋租金
無視其他一切嘅壞處
貪口爽
其實唔撚使理呢啲傻撚 答佢係呀 你啱 公屋最好 就可以
傾落去都廢撚事
公屋仔想移民。。。
有技能就移到,關公唔公屋咩事...。大把醫生工程師科學家都公屋出身...
廿幾歲人都冇自己空間真係好撚慘的
自己張枱喺廳 做乜講乜都俾人見到 屋企人又嘈 眼瞓果陣想瞓都冇地方瞓(間房俾人霸咗)
利申居屋
私樓但係冇私人空間
你個大把應該係十萬個入面有一個
係 但可惜呢d唔關樓主事
細個讀屋邨Band 1學校,唔少同學而家都係專業人士...
醫生科學家 呢啲
香港都大把人月入20萬以上
香港個薪金係不尋常地高,用佢地既技能就算係New York都搵唔返呢個價...
我由公屋轉居屋
你問我想唔想住番公屋,我可以好肯定咁答你唔想
井底之蛙
抽得中居屋先得嫁
而家新式居屋都正左好多啦,裝修完都可以有私人空間,問題係你老豆老母係咪生到成屋都係攪到無私人空間既姐,鄰居閪唔閪睇彩,鬧交未又係聽到,居屋私樓一樣會遇到大把仆街冚家剷

最重要係唔駛為供樓而生存,除非你老豆買間俾你架姐,幾多人想要公屋都無又買唔起私樓要迫住租,唔係既係人都揀平屋啦,人生少幾多煩惱,年年去旅行想做乜就做乜完全唔駛就住洗,個個月搵一百幾十萬果D離地撚就無得講啦
唔係鐘意住 係冇選擇之中既選擇
如果私樓同公屋一樣租撚有人想住?
冇乜聽過人會話"鐘意"住公屋
住公屋係咩感覺
唯一諗到係污糟d 應該多曱甴
多人 部lift 臭d
仲有咩
就腳都係一個優點
洗唔洗幫你頂住你走先
ok la 睇你嗰啲問題咁係你屋企冇裝修啫
其實用幾萬蚊去自己裝修一下已經會舒服好多
好似你話廁所甩皮甩骨嗰個問題 咁你咪油下 自然會靚好多
同學又係公屋仔咩
裝修係改變唔到
改善到住屋環境 唔係生活環境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞