點解會有人鍾意住公屋

635 回覆
2549 Like 142 Dislike
因為啲人講鍾意嘅只係講緊新公屋
個偽問題都開得白痴
完全無代價免費送間屋人人都要架啦
如果孤零零一丁友
住公/居/私樓真係冇咩所謂既
有咩難度?
我住公屋果陣,同層有個廢老連落街都懶,淨係識係垃圾筒搵野食,但最黑人憎係搵到成地都係,清潔姐姐真係多得佢唔少。

搵個區議員安排社工跟,社工話不嬲有跟,但手上太多case,原來真係有好多成屋屎尿同垃圾
既公屋戶、同成屋都有蟲有蛭。

不過,而家住私樓都唔係話好好,左邊同樓下單位係煙民,樓上又狂食大麻,仲要成日吐痰落街,右邊又養幾隻狗,成日都會搞到門口一堆毛😢

物管又理唔到😢
住公屋既人其實比較少大搞個廁所
你無改動,有咩事政府包
你有改動出左事你自己+受你影響既單位都要你負責哂
而 家居漏水又係一件超大煩事

一般300呎間牆+油+鋪地 買下d基本傢私(新公屋買傢私會有折)
真係10萬之內搞得掂
同女一樣 邊個唔想靚女大波長腿仲要係處
其實住公屋唔係問題,但係成班公屋仔走入來酸私樓吹棒公屋真係好難睇,學下樓主啦你班人
以為轉私樓 原來只係居屋 咪一撚樣
贊成,留返俾啲鍾意住嘅人住啦
其實邊個唔知私樓又大又靚又好住?
邊個唔知高級餐廳啲野會好食?
我諗啲公屋撚就係掙扎過 發現脫離唔到 先咁催眠自己姐
利申掙扎中的公屋撚
你嗰間最舊式姐,又唔裝修下,新公屋都好好多啦

私樓一定有自己一個一間房?睇下幾有錢姐,有一間兩房一廳嘅私樓,但係四人家庭咪又係一鳩樣

嗰啲住到私樓或者豪宅嘅人都係好彩投胎投得好啫,唔係靠老豆老母食屎啦
有冇人住公屋住得好開心?
https://lih.kg/2730728

呢到未有一大堆人係到追棒公屋囉
以為自己出post
新型公屋 唔差 居屋style
又一個唔知咩叫壓力測試既人過到壓測供得起樓點會辛苦,每個月扣左供樓筆錢都多過你班公屋仔人工喇

FYI,供樓只會越供越輕鬆,唔會存在咩一世樓奴,同埋未供完都可以賣架傻仔
300呎 間牆+油+鋪地 套餐價3萬左右
櫃去實惠/ikea新公屋有7~9折,再平d就淘寶
而家新格式果種單位實惠/ikea直頭有示範單位比你照抄
https://topick.hket.com/article/1440543/IKEA%E5%85%AC%E5%B1%8B%E5%B9%B3%E5%83%B9%E5%A4%A7%E6%94%B9%E9%80%A0%E3%80%80%E5%AE%A2%E5%BB%B3%E7%9D%A1%E6%88%BF%E5%82%A2%E4%BF%AC%E3%80%8C%E5%9F%8B%E5%96%AE%E3%80%8D%E8%A6%81%E5%B9%BE%E9%8C%A2%EF%BC%9F?r=cpsdlc

當然如果要買埋全屋電器就唔夠

前年有屋企人抽到我親手幫佢處理過
而家d新公屋就算清水樓都已經好多野做得好好
比如牆既防水層已經做得好靚,同埋電制位好夠,一般都唔洗再拉電線
廚廁本身鋪好哂牆同地,齊哂馬桶水龍頭鋅盤位,廁所直頭掛花灑個架同花灑都有埋
係窮撚個居住環境唔掂啫
樓主買咗居屋
準備困喺香港一世架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞