點解會有人鍾意住公屋

635 回覆
2549 Like 142 Dislike
我朋友攞咗七十萬裝修公屋,好住過私樓了
我個細路宜家讀N 班,班家長已經諗緊點谷佢地上林護荃官,宜家已經唔同以前,除非個細路好叻,如果唔係,d band 1位基本上俾d 有資源既小朋友食晒

最變態係升中派位係睇間小學咩grade ,分到幾多升中band 1位,咁即係要入間好既小學啦,好既小學會有40%以上既學生可以去band 1中學,我以前讀果間普通小學,得20%,點入間好既小學,可以揀大抽獎,但抽唔到就要靠你谷或者執靚個portfolio

我寧願好多似以前咁,全港小學生一齊學能測驗好過
最撚難頂係附近既人質素
行落街廢老飲到成櫈啤酒 煙灰
MK村童圍威喂唔知做乜柒
加埋d Boss 白卡廢老 周街屌柒人 大叫

一見到是但一樣全日心情差撚曬
盡早脫離 人都精神爽利d
誇張咗我都係讀屋村學校Band 1,而家唔少人都係專業人士,仲有人創業成功
好樂觀
pin this

有冇多d圖
你住公屋都睇唔起「垃圾爛閪劏房」啦
同樣道理,私樓撚咪睇唔起你住「垃圾爛閪公屋」

人性就係咁,有階級觀念,有比較
好過出面租住樓 儲唔到錢

寧願住公屋比平租儲錢捱住先 之後再等機會買居屋/私樓
係唔會有自己一間有床+書枱+衣櫃嘅房

而家新嘅600- 800呎3房啲客房都做唔到,除非上格床下邊書枱,仲要講緊2000萬

要做到嘅起碼過千尺單位
咁又係 住公屋靠政府 唔怕
其實講咁多做乜啊
樓主出發點係上進 進取 好事黎
如果將來打算結婚生仔就一定要買樓脫離底層
唔結或唔生仔嘅住公屋無壞
橫店死左都係益他人 買黎把鬼
舊式公屋就真係好垃圾 住唔過
新式嘅好好多 比單身狗過世不失為一個好選擇
傻傻地
俾我揀住元朗私樓定港九公屋我多數都揀後者
返工一定要返九龍香港既?
好多人無得揀
咁安慰自己鍾意住係咪開心過唔鍾意?
俾你都唔想自己仔女同元朗d牛屎飛一齊讀書啦。
老實講,同一呎數,公屋一定實用好多,如果長住既值得
咪一樣,附近都係公屋多,緊係多公屋仔
住得公屋份糧可以有幾高,儲到幾大舊錢呀痴線……
唔講私樓過到壓測果啲
淨係公屋抽到新居屋,過幾年賣返出去賺兩三球
請問公屋入息要儲幾耐呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞