點解會有人鍾意住公屋

635 回覆
2549 Like 142 Dislike
而家全世界個趨勢係咁,一街之隔一邊係窮人一邊係有錢人,各自有各自嘅社區聯繫,河水不犯井水
你而家住居屋就諗住比到好嘢下一代,仲生下一代出嚟陪你一齊捱?
個人狗種垃圾,仲有鄰居問題
唔係話私樓無痴閪線,係物以類聚人以群分
你條撚樣咩種就接受倒咩環境,如果你地接受唔倒公屋既麻煩自己讀多D書進修下努力工作去搞錢向上爬
你老味人地一出世住私樓係首抽好,如果你無勇氣重刷就自己努力
人地就係對上祖先有一代好撚柒努力過,如果你要屌既應該自己返屋企拆撚左塊神主牌去,幫唔倒你仲要係咁柒細間屋霸住個位
你可以搵你祖先發洩,而唔係屌柒個社會
有環境衛生曱甴老鼠隱患
最恐怖係啲屎渠同食水喉 呢啲公家結構冇得改
就算你租出去一定係叫價低,睇過樓都知咩事
事實係成日喺度叫自己做香港人嗰班,好食懶做,已經有晒教學攻略點樣申請公屋,做三個月而家然後九個月唔做,周而復始咁就可以排到公屋,然後將啲錢呢轉移晒去一啲政府唔會查到嘅地方,等等嘅規範逃避資產審查行為
點解公屋條隊越排越耐?咪就係因為多咗班仆街咁樣濫用囉
唔通公家醫院咁日日急症室排隊,你喺幾多醫院都係咁,一樣有大把人排,因為佢哋唔睇私家當政府係藥房咁
我講左宜家係踏出第一步,我唔係連登啲投資天才唔可能一步到位,日後都會繼續向上爬,就係因為細個住啲垃圾環境先想下一代唔好步我後塵所以係到努力
多謝你
其實買咗層樓俾咗個首期
之後其實同租嗰個價錢
但係比到咁上下 樓就係完全屬於自己
同埋時間咁長 樓價一定會升值
買完變相係幫自己儲錢

講真 依家300幾萬都有個單位
雖然唔係私樓 但係你要求唔高嘅話
其實儲返幾年錢到個首期
如果有另外一半一齊供
其實都唔係好困身

如果你真係想住私樓嘅話
你咪煮到咁上下再換囉
我諗做咁多年野點都會升職加人工掛

至於連登仔就唔評論
同意

住緊舊式Y 型公屋

又舊 樓下有堆阿伯坐係度 賭錢

又試過俾顛佬問拎錢

如果有能力一定買私樓
我28,做保安,手持香港能仁專上學院健康管理及社會關懷高級文憑,月入13k
但係!我有公屋!根本上已經係站位食物鏈嘅頂端對住班月人唔知幾多K住咩私樓嗰班人,我可以話係贏晒

依家啲女根本唔會睇你有冇車有冇住私樓月入幾多,我留意到年輕女性個趨勢係吹捧緊有公屋嘅男人而家我每日放工都會帶唔同嘅女返我間公屋做愛有啲仲要有男朋友或者老公

根本就日日都有人約我想俾我嘅精液中出個撚個都吼住我間公屋慢慢開始發現呢個社會好虛偽
其實無撚得比,公屋用料贏九條街,想知再講,而且間格又實用
另外公屋唔使交管理費,又慳返一筆我見好多住公屋嘅晚晚揸靚車車唔同嘅女返屋企扑嘢
至於你話鄰居嘅質素,喂私樓都有痴線佬啦,睇你彩數嘅啫
總括而言,公屋再一次完勝

唔怕分享一次同中學同學出嚟食飯嘅經歷,個個人話自己買咗咩私樓咩村屋,講完一大輪問我住緊邊,我只係輕輕力講咗一句,我住屯門友愛邨
我親眼睇住在場嘅所有男仔個表情係—>,有幾個仲忍唔住喊咗出嚟
而在場嘅所有女仔個樣係—>,之後逐個排隊抄我牌等住俾我嘅精液中岀我全部一口拒絕,因為傻嘅都知班臭雞想分我間公屋啦
same here
班連登仔係度吹奏公屋
真係戇撚鳩
懷疑班傻仔根本無住過垃圾公屋
其實依家個個都追捧緊公屋我作為一個擁有貴族血統嘅單身公屋男性,根本個個都當我係天之驕子我可以話係贏曬
男性朋友成日扮晒friend拍埋黎想扮上流社會人士
女嘅又日日都想比我中出同我生仔,繼承公屋嘅上流社會精英血統
依家我識人會好小心,好多人都係有目的而接近我我根本搵唔到真正嘅友情同愛情
講得冇錯
有咩人會吹奏公屋
成世未住過公屋,因為地點方便而覺得公屋好
住緊公屋,又不思進取既人
或者白卡佬
白卡佬係住公屋其中一樣問題
唔同程度既白卡,唔沖涼又有,自言自語又有
一覺唔好彩就見鄰居上東張西望
恭喜巴打先
其實最緊要第一層上咗車自己住以後慢慢上
有自己嘅物業,身邊條女安全感都大好多
岩,去屋邨買餸,揸架車入去都覺得影衰自己
非必要都絕小去
非洲啲人都話自己比先進國家優越
但俾佢地去先進國家住又會仆到去
無咩好比,身體最誠實。
同人講條村樓梯夜晚好撚多道友冇人信
話咩今時今日邊有人仲take野
離撚地到
我住緊d 19大廈 好聽講就私樓 難聽講新公屋都不如
之前去過d新公屋 d lift又大 走廊又闊又乾淨光線充足
交租又平 係鄰居質素應該差d 其他都好撚正
樓豬講個d應該舊公屋黎 而家d新公屋真係cls
住緊,鄰居正常
租金平,唔錯
樓主有氣窗果隻係1980既產物
正常住緊2000年果隻設計既爽好多
樓豬個d應該係拍港產恐怖片有機會見到個d
門口隔離有d氣窗可以望入去 走廊陰陰沉沉死老豆咁個類
仲有係對面屋殺完人,係氣窗望個兇手,突然個兇手向上望見到佢果d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞