點解會有人鍾意住公屋

635 回覆
2549 Like 142 Dislike
最大問題係應聲
日日都聽到有人揼嘢定鑽牆
冇教好瞓 -> 情緒精神健康樣樣都差
睇年份
真啊 之前屋企未裝修真係自己都覺得間屋好醜好唔想住 又冇乜收納同埋私人空間 大家都睇唔順眼呢個屋企 搞到日日家嘈屋閉

但自從屋企大裝修之後真係開心好多 同屋企人相處都少咗好多爭執 同埋啲鄰居都叫正正常常 大多都係後生至中年

不過公屋就預咗保安冇咁好㗎喇 暫時放喺走廊啲嘢真係試過唔見 但喺冇錢上車嘅情況下 我已經滿足 起碼唔使捱貴租 加上抽到靚環境 又有唔錯嘅鄰居 叫做過得去囉
私樓乾淨好多,至少冇咁多甲由
諗下一代就直頭移民啦
而家個腦正常少少既都唔會係香港生仔
住緊公屋嘅可以答你唔想再住公屋
首先屋企好嘈好迫 又冇自己房
自己老竇老母就係活生生嘅例子
得小學學歷 乜都唔識 仲要生三個仔女 收入兩個人加埋得兩萬六
所以我依家嘅目標好簡單
就係唔好有一成似佢哋就得

個屋邨仲要好污糟 好多閑雜人等
喺呢啲地方 真係自己都睇唔起自己
精神病 白卡 一堆廢老
見到佢哋我成日都諗
佢哋呢一世人喺度做緊乜嘢
好似一張白紙咁
我之後都唔想變到佢哋咁

就算之後住邊都好
都唔要住公屋
總之儲夠錢一定要搬走

我一直都唔明白
點解啲人話想抽公屋
有機會比我選擇
我以後都唔會想再住公屋

Sor for 1999 希望分段易睇啲
有得簡邊個想住
舊公屋環境差,新公屋鄰居9唔搭8
本身個標題都有問題
如果有得揀 錢唔係問題嘅話
你覺得有人會揀住公屋咩
平係唯一好處 無其他
唔知有咩好吹奏連住戶質素都差

同居屋私樓比較 行出行入嘅人差好遠
污煙漳氣
每日落樓都會見到廢老lur痰 同廢老火車頭

可能居屋私樓都會有
但公屋遇見嘅頻率係超高

有得揀我唔會想繼續住公屋
有小朋友就更加
就算新型嘅公屋都好 都唔會想住
我記得有個巴打成日po 公屋嘅新聞
嗰啲就係活生生嘅例子
公屋治安真係好撚差
咩人都可以入嚟 試過無啦啦對面屋俾人淋紅油
仲要彈到我屋企嗰對門
之後要係咁屌管理處先幫我搞
有時仲要俾啲人關水制 勁on9

講真 有能力嘅 唔好迫自己屈就喺呢啲地方
就算住屋苑居屋 都好過係呢啲白卡集中地
因為有啲連公屋都無得住,住緊劏房
有啲師兄會吹奏公屋好撚正

嗰班人你點睇?
所以低賤既人先會住公屋 我非常認同你
居屋都好意思睇唔起公屋
唔住公屋慳錢,有撚錢買居屋呀
住得公屋就係好在淨交租乜撚都包,呢個係現實問題,有錢邊個唔想住好啲
私樓管理費,差餉,地租,簡唔中又夾錢維修,開支天同地
係丫 係丫 包括你老母都係雞 你老婆你個女都係雞
咪又係住係香港 住緊狗籠指住人地個狗籠黎笑黎拎優越感有意思咩 咪撚吹到居住環境點影響啦 住村屋個D環境夠好咪又咁多低知識閪人

成個po除左打飛機無撚聊
咁係因為住得果堆私樓都有返咁上下收入
我住公屋有自己間房,係咪人生贏家?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞