點解會有人鍾意住公屋

635 回覆
2549 Like 142 Dislike
我由細到大都好討厭自己住緊嘅居屋(仲要係舊式個種)
廁所連基本乾濕分離同抽氣扇都冇,啲濕氣搞到成個天花板都甩皮甩骨
唔知點解間屋又有氣窗對住走廊,夜晚走廊光就照入黎影響睡眠,隔離屋個bb喊/嘈交都聽到曬
所有人都將垃圾扔係自己門口隔離,成個走廊都污糟邋遢
而且跟據居屋個分配機制,小朋友基本上係唔會有自己一間有床+書枱+衣櫃嘅房,有兄弟姊妹共用房已經算好好,有好多仲要訓廳/書枱係廳,做乜都比人望住

個屋苑又多低質人種
公園同商場都坐滿曬呀伯呀婆係到賭錢/r腳趾
夜晚就一堆mk同道友係到唔知做乜
巴士站經常有啲傻人問你借錢搭車
朝早一定係有晨運呀伯係到大叫/拍手
獨立屋唔係冇,但一定少好多
小朋友係呢啲地方成長嘅好多都受影響變成呢啲垃圾人種
啲人覺得居屋平,就唔發憤,一世做個廢人

因為以上種種原因,出到黎搵對象就算你打扮到外表幾光鮮幾斯文都好,一同人講你住居屋,都一定打個折扣,尤其係對方如果住緊私樓嘅話

唔洗同我講咩住緊地鐵站上蓋公屋好方便,呢個係你好彩分到啫,實情係你根本冇得簡,政府分比你就要硬食,大把居屋係啲偏遠地區。
咩野租金平、大把錢淨享受人生,多啲出去見識下呢個世界,住咁基本嘅野都未搞掂根本講唔上係享受人生

利申:已買獨立屋,唔敢講話好左好多,但起碼叫踏出左第一步離開左最低層,將來有下一代都叫比左個好啲嘅環境佢,唔似得啲吹捧居屋嘅人住係咁差嘅地方仲日日打飛機
睇彩數,唔會話公屋一定少d,因為冇關係
利申:私樓,隔離就係住緊個傻既,成日不分日夜大力嘭門,報狗都試過3,4次,吹佢唔脹
睇彩數,唔會話公屋一定少d,因為冇關係
利申:私樓,隔離就係住緊個傻既,成日不分日夜大力嘭門,報狗都試過3,4次,吹佢唔脹
隨意門
一句講到尾咪又係錢無錢仲執乜嘢樣,諗下邊間超市有優惠好過啦你有比管理費架嘛看更好服務其實係應份公屋看更逗最低工資你想佢點
使唔使咁就話人痴撚線 會唔會係妳癡撚線啲

人地講反話你又認真信

住緊私樓少過1千尺都覺得難受

根本公屋居屋都係一樣垃圾
我之前讀其中一間 大部份同學都係私樓喎
香港大部份私樓都係供斷或唔洗自己供(租出去人地幫你供)
你淨係油下,換 小小傢俬 幾萬蚊真係差唔多
新式公屋有咩問題

By the way你住撚過劏房未
大西北元朗屯門啲band 1
鄉議局 梁球琚 百周年 都有好大一部份屋村同學
你住撚過劏房未先?未就收皮
依種
無錢先住公屋
出世住公屋,可能當時公屋正常香港居民權利
講緊30年前,隔籬鄰舍都好好守望相助,又有禮貌
從來冇試過樓主情況,係咪近呢10年入個公屋嘅人都比較低質。
移民就解決到條友係垃圾呢個問題?
居屋幾錢買
講仆街講到人地好似有得揀咁,
不如老豆老母都可以揀
大把人8000-12000你唔撚講?
咁弱智既個post😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞