點解會有人鍾意住公屋

635 回覆
2549 Like 142 Dislike
以前香港黃金時代呢就係
而家呢個年代呢似乎攞政府福利唔使做攞綜援住公屋先喺飄,每日唔使返工唔使做戶口每個月自動有錢人先係贏家,每日3pm瞓醒上連登笑鳩人返工
真正人生贏家,簡直得到佢祖先嗰種批鬥食大鑊飯做唔做到罷就嘅DNA
巴打試吓唔好玩
住緊高級公屋仲好意思轉鳩我哋連登仔
好嬲好嬲呀
我個logic係
難得有機會住公屋
圍起數上黎你一生人慳左一大筆居住費用

我非常贊成, 人係應該向上流動
有錢買到樓,咁梗係走

細屋要搬大屋,
2ppl 600up
3pp 1xxx up

咁先叫全面提升生活質素,起碼有番個生活應用的空間先
我唔覺得咁上下大細的公司轉居屋有咩生活品質提高左

仲要平時花費無變,唔係你供晒樓,咁平時要食M記,
買部車本來可以買e class, 而家供左樓 jazz 都要左度右度

而我講果d例子只係提醒你
每個人有自己生活計劃哲學
又唔一定係無錢先住公屋

大家有錢人住緊
你洗唔洗坐過麥拿倫先知豐田慢?
其實係,死做難做供層樓,又係住咁細
又要供,又要交稅比班政府,起多d公屋送比支那人

一係一搬就搬又大又靚
一係就算數裝修靚間屋再等下機會

最後都係果句,早走早著

大家都係住豆潤屋,有乜好笑人
外國人真係笑鳩你啦,廁所都大過你間屋
認同你!
咩鍾意姐 有得俾人揀 無人會鍾意
你不如話住過劏房先知公屋咁好
五毛 踩港撚 分化撚 資本主義嘅既得利益者

屌人唔笑狗都吠
所以啲人咪中意住公屋囉
樓主突個頭出黎話唔明喎
住個居屋仲話想係香港生下一代
佢個仔真係多撚謝佢
真心住香港就唔好生仔啦 一嚟住得細害咗佢 同埋費事佢做中國人
等於你唔會專登生個仔係阿富汗
真,十令年前由80年代頭落成既屋村搬左去00中年代落成既屋村
差勁遠3人2房(我房係間出黎,但都寬落唔會好逼)
如果仲係以前又細,3個人1間房都無,熱水爐又要煲水,廁所又無乾濕分離,又殘舊,lift又慢又成日壞
應該都會叫苦連天,想搬出去住
但而家真係趕我都唔走(暫時),無白卡傻佬,交通方便,環境新淨企理,部lift勁快
又有自己空間(有扑野地方),有呀媽服侍,打點一切,有住家飯食,家用又少
可以每個月儲多D錢,慢慢物色心水盤先上車
真心中意住多謝呀媽當年申請搞搬
樓主唔明正常啦,夏蟲不能語冰,點會明你哋諗咩喎
你估個個好似你同樓上嗰個獨醒咩
私機好好咩

住左咁耐都吾覺好
我以為我開POST 點解樣樣都中哂

不過我都未算發奮
只係佛系打工搵緊30k
私樓居屋遙遠
當然好多人
公屋 > 居 > 自住 > 賣
係一條搵錢的路

就正如我講,香港買屋係投資,唔係為住
果班公屋轉居屋的人,都係純粹為為未來樓價升而升
而唔係覺得轉左居屋,就提升生活質素做左上等人,然後「唔明」人地點解鍾意住公屋
我唔係有錢,呢個月有兩間私樓裝修緊,岩岩先剷左個地板,個相熟agent已經問我可唔可以上去睇
政府貼錢比你住,而你既收入無咁高,咁好自然會多質素唔高既人同你一齊住
咩人搵得唔多?
除左屋企因素之外,就係能力問題既人,好正常喎
呢啲咪態度正確
新式d嘅公屋 住左十多年
有自已房
全層最嘈自已屋企 (講野大聲)
係要數比普通私樓嘅缺點係公園多呀伯
所以正正咪反映佢地嘅小農DNA劣根性
明明自己都係冇能力要住公屋嘅人
偏偏係歧視隔籬鄰舍上下住戶,點解要分唔同嘅公屋係高級低級 不斷幫自己僭越搞階級就會有自尊自信?
天下間竟然有啲咁嘅人真係好笑,偏偏呢個階層嘅人最多呢啲覺得自己不可一世高人一等
儲夠錢好移民啦

香港生活個方程式係

炒樓/炒股 -> 搵到錢
一係走,一走租間house嘆世界

如果你人生只係供一層住
咁你人生大半生時間比左間樓
你只係生存,唔係生活

生活應該係,成家人,一層house
得閒去自己花園玩下
出街就直接入自己車庫攞車
自己屋有晒書房,gym room 咁
得閒露台開張枱high tea
澳洲租一間咁的house 都只係萬幾蚊
你再回想你係香港窮一生比幾萬蚊一個月供層豆鼓樓
你就覺得人生好on 9 , 一世人打工為間樓無晒生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞