點解會有人鍾意住公屋

635 回覆
2549 Like 142 Dislike
其實 好多人都淨係收工到返工前呢段時間喺屋企 最多係加埋放假
咁嘅話最緊要都係自己屋企裏面係點啫 出面係點關我叉事咩
自己屋企裝修咗 起碼自己住得舒服啲先 鄰居水平低你又唔係要每日搵十個鐘對住佢哋
公屋同私樓邊個遇到癲佬同新移民機會大d?
私樓咪一樣多你所謂嘅低質人種
一樣多痴線嘅
聽你咁講應該仲未有下一代……
我識一個親戚屋企 兩個小朋友一間房
都專登安排兩張碌架床連書枱畀佢哋
房中間得番條好細嘅路 但起碼每個小朋友自己有一張自己嘅枱 其實係睇父母或者自己有冇心機去做呢件事
唔好賴間公屋
平Lo
低質人種加痴線既有咩能力住千幾二千萬既樓
未住過就莽下判斷

我自己就兩樣都住過
呢位會員都幾知足常樂
唔係好明點為之屋邨band 1
要全部住公屋既先讀得?
落街飲餐茶 成班廢老爭位
公屋保安 有等於無
垃圾又扔係 lift 口隔離

裝修完你係搞掂屋入面個part 好睇啲咁
但廁所都係做唔到乾濕分離
房格離就係走廊 扑野都要細力啲
私樓>居屋>公屋
港島>九龍>新界
移左民>未移民>唔移民
香港鄙視鏈
貧窮限制思想
每次睇到呢類型post都好感恩自己父母有能力住到過千萬私樓,真係一世人都未入過公屋,唔睇呢d post根本唔知呢d問題
ok la 住緊綠表公屋諗住過世
我公屋大,住過私屋,覺得都係一個住嘅地方⋯ 我個人好鍾意自己間公屋😂人人諗法唔同
碌架床連書枱 等於到啲咩
咁叫居住環境好?
唔鍾意見到廢老公屋住戶咁咪唔好喺度食囉 揸住支槍叫你喺屋企樓下飲茶咩? 你去得嗰度飲茶都知道會係見到屋邨住戶啦

同埋乾濕分離呢啲都真係好少有 我諗都係德新樓先做到 有返少少樓齡可能15年以上嗰啲都唔會有...
我都出生公屋
依加2個人住緊650尺私樓
頓時覺得連條公屋村都唔路過
都叫做小朋友有自己一張枱 算係有少少私人空間啦
住得公屋都唔係有錢 冇能力安排小朋友一人一房 咪畀盡量好嘅生活佢囉 明知自己住緊公屋 仲想喺公屋到追求私樓生活真係刻舟求劍
鬼唔知私樓好住咩 阿媽係女人
佢地講到全世界得一間茶樓,同埋繁忙時間全世界酒樓飲茶都大把廢老爭位架啦

上面真係好多都搵黎講,住私樓既無位咪一樣訓碌架床
無興趣知呀
完全唔明你寫咩
你間公屋
我自己住過何文田同黃大仙既公屋幾年(條女屋企),接觸既人都係好短視,都係諗呢個月出糧買邊部電話,買咩電器,去邊到旅行,唔多諗將來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞