點解會有人鍾意住公屋

635 回覆
2549 Like 142 Dislike
你響邊度睇到? 我就冇講過啦
你係咪將自己講過嘅嘢記錯咗落我度
咁唔小心都有,下次唔好啦
當係認知測試都幾好 諗唔明嘅話先係正常人
你話點咪點 全世界都欠左你
住靚公屋 就叫過得去
有私樓住邊個想住公屋
你係未有精神病著緊青山
啲思路好跳
係呀你老母係我室友 衰仔仲唔過嚟同佢打聲招呼
細個住公屋
已經移左民
有咩問題?
細個好撚提子啲同學住既地方有會所
大到可以玩捉伊因
咁撚巔
係公屋附近返工,日日朝早經過商場門口都有一班伯伯坐係度煲煙飲酒,仲隨地吐口水,烏煙瘴氣,應該真係得公屋先有。
呢度係網上討論區嘛。不過我都想住, 呢啲係講運氣。
佢層居屋會升,補地價賣會賺
遲早脫離基層
以為樓主終於住到私樓
居屋其實同新式公屋無乜分別
樓下環境同你講既人種都咁上下
我就係同屋企人訓埋同一間房,無自己私人空間
你joe咗乜私樓
公屋環境睇你好唔好彩抽到一個環境好架姐
有錢邊個唔想住好d

見過舊式Y字型公屋,走廊好窄冇垃圾桶地下舖左磚但污糟痴立立,d光照唔到入黎好暗,d垃圾袋要擺起門口等清潔收
見過舊式I字型公屋,走廊好寬闊好光猛,一個四五百尺既空地擺垃圾桶,好乾淨好通風,d人好乖將垃圾袋包好放哂入垃圾桶,垃圾桶蓋會蓋住,一d臭味都冇
見過新式Y字型公屋/居屋,樓內配套同I字型公屋差唔多,不過擺垃圾桶就冇咁大個地方,得返一間唔算大既垃圾房

只係想講,唔好淨係覺得公屋先多白卡佬癲佬
私樓同居屋一樣好多呢d人香港地好多痴線佬
私樓居屋一樣大把人將d屎尿周圍柯起後樓梯/電梯口,將d垃圾紙皮盒外賣袋唔包好周圍掉,一樣有垃圾屋,一樣有小強老鼠
屋苑內有花園,一樣好多廢老大大聲講野
有籃球場/網球場,半夜一樣有人尖叫嘻嘻哈哈嘈住哂
最重要係勁多勁多勁多人中意製造噪音凌晨半夜大把人會起度鑽野剁肉,d細路尖叫跑步跳繩
冷氣機滴水樓上又唔撚肯整

你冇遇上呢d鄰居係你好彩,可能係你日頭返工冇遇到呢d情況,又或者你返到屋企之前管理處已經搞掂問題你見唔到

再加上居屋私樓其實好多南亞人支那人買黎住
私樓人口質素可能會好d,住居屋既8-9成都係公屋搬入去架啦人口質素低去到邊度都低,唔會因為你有錢買左層樓就會變得好左

利申:物管狗
公屋:入樓同個看更揮個手佢就開門俾你
私樓:入樓個看更會mark低甚至打上門confirm係咪真係黎探你

公屋:所有娛樂設施都係公共
私樓:有私人會所,新d嘅甚至有埋籃球場,有好撚大個泳池

我唔敢話所有住私樓嘅都有禮貌,但係我見好多有細路又住私樓嘅家庭都會教個細路同個看更打招呼
屋邨band 1真係九成都屋邨仔黎
我由自己出身觀察既係咁
同學都係專業人士,掂啲果班係買將軍澳,仲要幫父母上居屋,無咁掂果班咪買大西北/居屋,一般都脫離到公屋。
樓主算係咁叫有層樓慢慢供
你朋友盡力對小朋友好 呢個態度係值得欣賞嘅
不過 一人一張枱 = 讀書空間 =/= 私人空間
而父母能力範圍內嘅最好 亦唔一定等於好

只能話 其實呢個年代 正常夫妻兩個人嘅收入都幾難唔過公屋入息限額
明知兩個大人成世都淨係有能力住公屋 就咪鬼生啦屌
其實私樓唔裝修都係咁
而家住果度有大廈外牆裂嘅問題
打個風勁多人話滲水爛天花
打去管理處冇人理
住公屋果時冇試過呢個問題
而家得間爛鬼居屋已經可以當自己係上等人上連登晒命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞