[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#73

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
唔該曬 應該買隻32先
其實依家4K 144同2K Ultrawide應該點取捨
價錢已經同一個Level 講緊34GN850 M28U呢D
本身玩Open World 3A多 用21:9玩聽講好爽 但4K 144開始普及又開始1516

用緊3080想早日擺脫個1080P 144Hz
舊mon係philips 4K
個mon勁光應該錯晒色
一開PA279CV用standard mode有D灰
可能咁先係真正既色
睇你要視野闊定清晰細緻
玩3A大作, 用3090都推唔到4k 144hz啦, 更何況3080
有邊隻2k 144hz support type c出?
買左部asus rog g15 行amd要靠type c先可以行gpu only, 唔鬼用onboard gpu
買左vg289q執好個位
張枱得返勁小位郁隻mouse
隻手仲"long"埋係張電腦椅個"手沉"度
你地用大mon既係咪張枱都好撚長
有60hz就夠了
28吋細mon 嚟
32以前係咪要再坐後d咁用
*以上
如果想買34" 21:9打機+工作(要PIP)兩用
係咪得Samsung C34J791同 Dell U3420WE揀?
仲有無其他選擇?
依家既電腦檯一般都有80 90cm深
正正常常咁坐 用28 32都可能只係岩岩好
benq ex3203r

GIGABYTE G32QC A
個分別主要有咩
諗緊入手邊部好

一半時間打機 一半時間睇Netflix
有時會少量剪片修圖
但主要會交返比部m1 max去做
dual mon 一中一細會唔會好怪
本身有個27吋1080p
想買多個32吋4k
一大一細
有冇PA32UCG 用家? 有無伏? 例如陰陽同uniformity 問題?
唔一定type c對 type c,買type c to display port
跌?
PG35VQ有冇點跌
NEO G9邊到搵到1633EU咁平
另外mini led, 假10bit, 2048 zone FALD 同 "聲稱" 2000 nit hdr算係依家市面上頂配
除非有競爭出現 如果唔係都冇咩機會點平法
岩岩上網睇最新firmware解決左HDR color washed out問題
有D興趣
三叔做緊優惠買MOON送賽車盤T248
平幾千囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞