[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#73

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
M28U小心買完返黎就要維修,整一次既時間可能夠你等到GP950
你用緊VG28UQL1A?
知唔知x27s 有冇啲咩新消息
Yes呀,不過d人話佢一出廠d色唔好,我自己Windows tune過,用sRGB mode,打PS5同PC用都覺得唔差,唔覺網上面講既delay問題
DP有冇問題?
DP 1.4有問題,如果個mon跟PC 熄左mon,郁個mouse同keyboard,pc醒左,mon唔識,要撳下mon d掣先得,e家轉左用住hdmi 2.1先,等出firmware update
我見有D顯示卡有改善dp問題
Update: Compatibility for Monitor Display Port
https://rog.asus.com/hk/graphics-cards/graphics-cards/rog-strix/rog-strix-rtx3080ti-o12g-gaming-model/helpdesk_bios
我用asus 3070 ko唔見近排有BIOS update
打開csgo/apex
目前用緊pg27v
預3-3.5k 有咩tn/ips抵玩
目前睇啱27gl850/fi27q 邊隻好d
其實27gn950同27gp950係咪剩係差hdmi2.1?
好似係
仲諗住買VG28UQL1A黎拍住VG289Q用
一係等update一係用住hdmi
用隻24吋頂住先
想買個1080p 165 mon 目前心水嘅有,benq 2510s, asus vg259qr
fd叫我買 rog xg248
我會打機+剪片,主要用途係打code同打機,rpg同fps都玩
benq好似有HDRi,有freesync無gsync
asus就g sync competitable + 一大堆asus技術
想問下全能嘅連登巴打,點選擇好。
thx
注:小弟0買mon經驗,屋企環境限制mon最高40cm,闊60cm。
dual mon 應該用兩個24寸
還是
一個27打橫加一個24打直?
等4K果款加強版Odyssey G7
岩岩FI27U番左黎
暫時畫面未有問題
但係唔知點解冇聲,播片果陣綠色音量條有跳

早兩個月返過一次貨
不過嗰次都係比啲訂咗嘅人
買咗24QP500 幾抵
做剪片執相 唔洗太專
有時玩下fifa 甚少玩fps game (待買ps5)
請問Vg289q係咪夠做?

或者同價位有冇啲咩21:9曲mon推介
21:9剪片好似方便啲
不過我電腦枱得100cm闊 ~60cm深
係咪用返16:9mon先放得落+睇得舒服
拎去整?
整左幾耐?
用嚟玩ps5同睇戲 27吋 budget 5000內 有咩mon啱? asus定lg?
新架,聽日先研究,應該係d驅動程式問題

【情報】友達再顯威能! Acer 將推 "X32 S" - 首款 32" 4K 160Hz 類平價 MiniLED
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=587812

X32 S 也要來了, X27 S 的32吋版本
希望台灣到時開賣價錢很好, 那就來考慮買一台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞