[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#73

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
引用:#999
街場拉莫斯
• 29m
2千5左右筆直 Gigabyte G27F好定係Asus VG279QL1A好

我都諗緊,有巴打好似唔推介話MSI好d
唔知係咪關技嘉牌子事
唉要自己搵代理到底color banding係硬件問題定真係因為隻mon cheap
左u2417h 右g34wqc
唔推介g27f ? 我都係睇上面低價高cp揀
我睇d跑分都係話技嘉依部好d, 好似話技嘉QC冇MSI咁好

另外技嘉果部冇話幾多日壞包換,我都驚一拎番黎就係壞/有光點死點
我睇price 有啲msi曲面好似幾抵屌
有人話11月改用fast ips
如果主打3A大作 可以唔等
3A大作應該PA32UCG定PG32UQX
差唔多價 UQX無左咁柒多功能
PA input lag會高d
睇你敏唔敏感
上網我又搵唔到資料

開freesync premium pro可能可以降低input lag
但一般reviewer似乎測唔到VRR input lag
有冇其他device可以試
例如PS5/Chromecast
曲面好似話要27吋以上先有效果。

最幣係唔知包唔包夜貨,問客服佢應左我一句就冇答
我就係睇緊啱啱好27吋 夜貨啫係咩
21:9先考慮曲啦
https://www.corsair.com/us/en/Categories/Products/Monitors/CORSAIR-XENEON-Gaming-Monitor/p/CM-9020001-NA
Corsair出左mon有冇人講下,我作為corsair信徒見到呢個價錢我都有啲鳩縮呢個價錢,真係有啲難撐
送貨
筆直都係2K5
諗緊27GN800-B 定係 XU272U 見AMAZON 299美金
如果流暢度最優先 係咪上240HZ好啲
因為本身都用緊啲CHEAP雞1080P MON
BTW G SYNC COMPATIBLE係咪同G SYNC差不多 如果畫質同色水唔理既話
XV282K $6500
M32U $6999 價錢差唔多 好猶豫
rog xg43uq 4k 144 hdmi 2.1 點睇?
spec同MAG274QRF-QD差不多
調校功力要睇review先知
差不多
g-sync有variable overdrive好少少
同VRR full range
想問下, 27-28寸4K mon 性價比最好係咪VG289Q?
咁師兄覺得27GN800-B 定係 XU272U 見AMAZON 299美金
我見啲技術冇乜大分別 最主要我都係想要順 LG好似新技術啲會唔會易壞
Dell又有冇人有睇?
27吋果部sales quote 價$3999
有壞面板有得上門換,好似好有保障
chromecast tried 一樣
XV272U Pbmiiprzx係群創面板
27GN800係大陸BOE面板
我信群創多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞