[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#73

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
想問VG259QR 啲色係咪真係好唔掂?
2千筆直有冇更好選擇?(For Gaming)
89.5%sRGB覆蓋 100%容積
即係有10%色域不在sRGB範圍 算係差
https://youtu.be/AnG1n13d0Y0
呢個mon好似出咗好耐
mon進步唔快
除非mini led背光下放到入門級產品
但呢只都仲係熱門之選,成日都冇貨,仲要升值
panel 面板入面有塵,唔係出廠有事唔通用用下走入去?畫面正中,如果係既佢條罅都好大先可以咁走入去
根本證明唔到係咪出廠有事
推測完都唔會有結論
運輸chok到有罅入塵有冇可能?
就算係出廠有事
案例多先係QC差
dell 維修最好, next business day就同你整好, 但性價比唔一定最好
dell通常換翻新貨
想問下中低階Mon 係咪只有hdmi同 d sub

我display card 只有hdmi dvi d-port

咁係咪插唔到兩個Mon
點解香港好似無人講eizo咁
呢款 駁Mac mini 啲色靚唔靚

另外駁ps4 打fifa 應該都夠掛
想問XG279Q同PA278CV點揀?
執相打機各半又唔想上4k。
想問下以下要求邊隻性價比最高

要玩PS 就16:9 ,4K
想問下5,6,7ms 望落有無分別?
Vg289q 同27ul500 大家會點揀
係Amazon買完個mon 先發現係美國三腳電源線
想問下係咪買個相應嘅英式三腳電源線就得
因為我見佢火牛個電壓喺香港都ok
VG289Q sRGB mode鎖setting
在意呢樣野就27ul500
如果 27-28吋 ,主要都係文書/上網/打code,
你地會揀2k 165hz 定係4k60hz ?
27-28 吋 對4k嚟講會唔會太細?
會唔會要放到好大先睇得清楚?
4k 60
有縮放唔會細
除非你用D程式好舊 強行縮放會模糊
新手想買21:9 曲mon IPS panel
3440x1440
120Hz up
budget:想10000內
搵左好耐正係搵到兩隻
1.34GN850-B
2.ROG Strix XG349C
想問下巴打仲有無其他推廣
同埋想請問下呢兩隻邊隻好D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞