[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
15 Like 9 Dislike
求下舊上司幫手
得閒飲茶咁上下意思
打番去hr問下reference check應該聯絡邊個

其實應該公司自己問,不過未請就做多d方便下人
referee寫番上司會好d,無論佢走左未
剛剛做完video interview , 真心累(唔係香港公司)

希望順利
方丈你好琴日in完想寫番封thankyou letter番去,但in我嘅係兩位係line manager而聯絡我嘅係hr,所以冇line manager contact咁我應該點寫好
sorry 講到1999

只係in 我兩個人都係澳洲office 返工, 我都仲係香港返工

暫時未有移民打算
咁難得入到去就留多陣啦,三個月就走人地會以為你唔過probation,同埋得三個月憑咩加人工做HR既就得閒mon下方丈既post啦,睇得耐你應該唔會咁問,同埋睇下對你份工都有幫助
做耐d先
做recruitment,有c&b底會有幫助
business partner就更加要熟c&b

而且你做得3個月,點解值得加咁多比你?
BD 都唔係marketing...
我唔覺得真係好有用
可以manager
你本身要幾多notice?
大家都好~ 希望大家都可以有最好最中意既offer~
咁不如email 佢RR~
唔係既, 你唔見好多人都係去陪朋友casting 之後自己做明星架咩

Referral 重要係真, 但係interview 好過人, 始終有機會
唔係同一行, 世界唔會細成咁
3 日仲想點,,, 仲要before public holiday....
2-4 Weeks 都係合理time frame
糧單稅表
7 working day , 正常如果佢肯俾你扣係25/10
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞