[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
15 Like 9 Dislike
佢會問同佢會因為咁唔請你係兩件事
3個月還可以,不過唔可以再拖落去
係咪有offer都應該做住先
方丈你好,想問一個關於cv既問題

我而家返新工返咗一個月,但係見到有個我好想做既job opening,諗住今晚去報

我而家有3個option:

1. 扮我仲返緊舊嗰份工 (九月已經辭職)
2. 話我自己九月已經辭職,到而家都搵緊工
3. 講真話,話而家返緊新工一個月

方丈麻煩你我等嗰個job opening等咗好耐
Hello方方, 想問下無拎reference letter對之後搵工有幾大影響? 同老細關係唔好 講多句都唔想個種
咁要看你而家有冇over/ underpaid
唔洗搞咁多~ 冇講就哩世都唔好講
叫過雞唔同女朋友講, 求左婚先自爆做乜...
係架, 自己再好, 人地都有可能唔中意, already done our best 就move the fuck on~
公司scale?
你可以問返佢邊間公司先, 有實job 先update
哩個係智商問題...
走, 之後再轉
因為你而家個到冇growth
正常升職+8-12% 不等, 做得好, 識得R, 15%-20% 都有可能, 升完一夠半年就閃又得

FG 16 > 18 都係12.5% within range, 加埋年尾加人工2-4%, 唔貪, 18500 轉工加10-15% 哩到都可以2 年內發生

但問題係點可以全部發生係同一個人身上
因為有唔少公司, 同埋我自己做都係, 如果個人講野有少少鬼鬼地, 都會check 下, candidate ABC 揀唔到又會check 下, 如果係outsource 左, 好平架咋做一隻, 叫左人做check 先算
要一個人, 個少少, 爭在咩LOL
raking 越高, 影響越細

https://youtu.be/Li3_zPwQ5Ok
答左~
照講, 之後請唔到假仲煩
人地有concern, 你要做既係打消佢地Concern, e,g. 講下你點做time mgt
2 啦~
有冇看下其他, indeed, linkedin, CTgoodjobs
關係唔好, 冇信, 佢點做ref check 你更加冇保障
2既話點樣解釋無啦啦裸辭搵工
方丈,想問下如果我本身係junior level無supervision experience
而黎緊我會interview 一個supervisory role
點樣可以說服到佢地我係有能力做到呢樣野?

利申: 知道佢地一定會咁問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞