[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
15 Like 9 Dislike
冇, 因為唔可以話佢係公司角度諗野係錯
佢做多左係提左line
其實正常TA 知就快要搵人就OK
我估佢講係點解要走個條~
但你問題係, 多人走=/= 你都要走
哩個係比起人地問你點解要走前, 你要諗好既野先~
正常係, 除非你咁黑仔
offer 錢可以, 但係6 日好灰
轉行係會蝕啲.... 勉強可食用
你咁答, 如果HR 一句車過黎, "哦~? 你即係好難fit in 新上司, 新上司要去就你工作理念, 按你心意安排工作俾你~?" (or in better wordings)

咁你點答?
唔該方方咁我安心take offer, 為咗入行我都肯捱
希望可以成為同你一樣咁好咁叻嘅hr
係 我都有咁諗
雖然我意思真係咁 不過咁講又唔係咁好
咁我都係講返話做緊嘅工作(因為同一開始請我個陣講嘅有出入)覺得唔太適合自己未來career path算啦
唔該你
其實佢講嗰個真實原因就gg
我先唔叻~ 但係希望你可以成為一個有良心既HR, 會對同事尊重同care 既HR
你有冇諗過係你而家應唔應該走, 如果你個真實原因唔valid, 值唔值得走
睇佢好似好有決心咁

唔知點解我諗到一句....咁多人死..唔見...
份工西, 冇發展走好合理, 但係人地多人走, 我又要跟走, 哩個logic 又唔係太明
同埋呢間公司我覺得係冇乜發展空間
因為management唔太接受人講野/總之所有野都好死板
而且公司冇budget…
亦都唔會加人工(聽之前走咗嘅人講上年仲減咗人工)
我都好迷茫 唔該你
哩啲原因合理易講得多
但你想要咩發現方向~ 做左幾耐了?
羊群心理
好大單
偷錢?
冇咁大單
請問方方點睇醫管局17.8k c&b hr?
C&b係咪惡做過recruiting?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞