[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
15 Like 9 Dislike
唔使灰心,見工喝家野真係好講運同夾唔夾
我都搵咗半年見咗差唔多十份
大中小企startup 老牌都見過
最重要係每見一次都要review返自見有咩不足,等見下一份嘅時候表現同準備都再好啲

最後見嗰份成功咗,而且條件褔利都好過晒前面見嗰啲

方仗成日都講,見完工後請你好好放低當冇見過,繼續搵其他工,呢個心態係好重要,唔好咁執著喺見咗嘅工到

放返啲心機落“見好下份工”度更好
下份工會更好
經常性都有head hunters 主動打嚟話有工介紹,跟住就要我花時間go thru 自己CV 比哂salary info,到最後往往一份JD 佢都無forward 比我,成個experience 都好差。

可以點避免唔洗透露咁多同埋真係知道佢真係搵緊人我先進一步比資料佢?
大公司agaent 定細野
我都搵左大半年, 見過四五份(video 或上去見)

最近兩份先有Offer, reject 左第一份, 再搵, 第二份開offer, 仲好過第一份
所以希望在明天
反而我O個行年尾先多工, 係咁搶人
x2 留名跟進
唔趕住走嘅就淨係搵相熟嘅agent幫手
其實都唔影響你啦
影響唔到我,但影響到其他同事呢
坐下搵第份
新果份唔吸引
咁你都無野可以做,除左食花生
其實大家意見咁分歧,假設一個fg入hr呢行,15K,有冇得預話3至4年幾多人工?
成日都聽倒唔理轉工定係留喺原公司,15-20%已經叫大咬,但你講到30%以上都有可能咁
酒店冇錢啊
方丈 想問下如果真空期有三個月其實係HR/director心目中會唔會好難睇
因為呢三個月入面其實都有offer
可惜條件唔啱無take到

所以想問下咁樣而有真空期 o唔ok
麻煩哂
因為要用嘅資源唔多
都埋就算佢check果陣真係想請,一日未請都會有變數,例如公司要freeze headcount
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞