[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
15 Like 9 Dislike
哩個世界唔只哩2 個公司既~
有人來來去去好正常
如果見個陣感覺OK, 人工title 都得, 人地走同你入去係2 個獨立事件
多數用日計, 用 average 12 個月人工計
最多扣300 for loss
3-4 年如果仲係O, 22-26k, 看background
比如你岩岩第4 年轉工做左AM, 咁肯定唔同
good luck arh~~
B 肯定唔去就推啦~
我諗係因為去到先有人認得我,可能就係之前有人係嗰間公司做過
fg價係around15k倒,會每年加2K咁多?
普通keep warm
唔駛ff太多
反正好快都下午
唔係
尤其是依家辭職可能係為左移民
多人走未必反映份工唔好
suppose你果3-4年會有promotion同market catch up
要講,因為你之後交工作證明佢都會睇到
expected salary最多咪限依家人工或者當初expected salary, whichever is higher
新工咁短時間唔會幫到你再加
收到offer, accept 了
多謝方丈
其實一方面見team manager感覺唔差 又覺得學到嘢,但網上見人話間公司管理混亂,有啲心大心細不過entry post應該混亂唔到我
希望有好消息~
唔係太正常
得左啦,已take offer
恭喜
多謝

再留我會搞唔惦

好在走到
正常係notice 都計, 但係安全一定係到左手先走
fg 入MNC, 大約15-16, 做一年, 升SA/ AO, 加到17/18, 再做多年, merit increase 18/19, 加完人工轉工做O, 20/21, 再過多年加人工/ 升

如果快手, 點解會唔得...
直答, 話好interested is okay
merit + promotion + 轉工都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞