[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
15 Like 9 Dislike
你完programme 會有internal offer
點解一定要夠三個月
你又冇其他offer, why not
R 下啦自已
新朋友啦梗係
見下姐, 乜野commitment 都冇
hello 方丈 想問下見工填from嘅時候 HR已經問我攞個人資料去影印 好似好急咁 同埋呢個唔係應該請左簽約嘅時候先做嘅咩
但係見完工叫我等電話 話大約一星期
想問下會唔會係伏
thank you
方丈你好,想問下做大公司同細公司對第日搵工係咪差好遠?本身做左好多年大公司,最近有細公司offer,Package 都唔錯。但就驚會整花cv,之後難搵工
Sor 岩岩睇到上面有個差唔多既問題。
純純發洩一下,返過幾份工,頭果兩日上一手同事(都係2至3日後就last day)都係叫我執o-chart,包括自已team同埋經常聯絡既部門.而且d文件又唔講擺變/進度如何,灰爆之餘又唔知點算.

見倒有同事一入職,張枱有齊聯絡方法,日常工作流程等貓紙,又羨慕又嫉妒.
working environment同team culture要入到去先知
除非新公司個朵都臭左,否則唔應該因為驚人事關係而唔轉工
依個係應該克服而唔係逃避嘅問題

反而要人short notice又唔比錢就有d cheap
睇份約啦
一般有無分別又如何,實際你要幾多通知期都係跟份約
手勢唔好
但唔代表係伏
細mnc出唔出名?
唔好ff太多
想問下,如果上星期一交咗份written test(要做好多個tasks的)但到今日都未有任何reply,寫email follow up會唔會好chur?因為連面試個stage都未到唔該晒方丈
咁唔駛擔心
細公司影響cv主要係驚佢無制度做壞手勢同埋做嘅野規模太細
咁大group入面嘅細bu,就唔太擔心嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞