[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
15 Like 9 Dislike
你個問題再轉工都唔代表解決到,甚至可能仲嚴重左
anyway, 因為依兩個原因轉工都幾奢侈
同grade嘅contract terms係點先?

講左咁耐,你個concern都係你自己估,並無客觀事實支持
佢放到幾時?
一日半日就用佢返工日子黎預last day同新工約commencement date
想問如果interviewer 上個禮拜話expect今個星期會有feedback,我係咪應該下星期一先send follow up email俾佢地?
其實我心底都打定輸數,不過問下又無死咁解
我做NGO
上司更年期上身
文件上做錯小小野
就恐嚇同事話要出warning letter
我想問假設真係收左warning letter
對搵工搵返NGO 有冇影響
感謝方丈
[member]我都覺呀,雖然我未有offer,但係interview機會都幾多[/member]
其實performance bonus 正常係全公司同一條formula (但金額唔同)
如果係renew contract, 就要看有冇double pay + db
如果係on top 出信加dp clause 就OK
pay mix-wise, 係guarantee 部份多左, 都冇蝕
本身performance bonus 都係可升可跌架喇
唔俾dp 都可以俾$1 bonus
唔會影響, 但唔會有用
冇用的, 除非你CV 真係冇野好寫
你當人地唔會理你咁send 啦
又冇cost
梗係要寫date of availability
唔會心息的~ 由佢send 啦
唔洗原因
personal reason 都已經係原因

我唔大... 但都有少少難走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞