[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
15 Like 9 Dislike
同一公司再出新job ad
請問如果我再send 多次 CV, 但係內容改少少,咁會唔會影響人哋做野?

同埋因為我第一次搵 full time, 點樣寫 availability 先好?要唔要寫確實日子?
而家都做緊 part time,諗著搵到 full time 就會辭 pt
搵笨嘅位係邊?
職位同人工好左,無雙糧變有雙糧
唔明點解你有咁嘅諗法?
無需要再send

咁你幾時返得工?part time果邊即刻走得定係要返多陣先得?
唔建議再send

你要人等到11月中就梗係要寫
底薪加左,又保證雙糧,performance bonus又keep返

你base salary高左 其他兩樣都自然加 點解會係搵你笨

都升得你啦,唔想你走既話點會cut哂你d bonus
唔洗原因啦 亦都唔洗講 基本上薯仔去邊係無人理
原因同去邊都唔駛寫
合約話唔去得competitor嘅clause基本上都係用黎裝飾
除非你係大佬lo
想問下方丈,
我10月8號遞信,one month notice,
我係咪11月7號就係last employment day?
咁岩11月6同7號係星期六日,公司有冇得唔計我通知期?
我阿姐同我講,佢話公司唔俾last day係星期六日,如果我要食埋11月6、7號星期六日,咁我就要返埋11月8號星期一。咁我咪多過一個月通知期?
可以點做好呀?謝謝
我早兩日都問過類似問題
你個Case應該係7/11 Last Employment Day
5/11 Last Working Day
Rest Day都要計埋Notice Period
公司冇得唔比你走
係囉,我都覺得好奇怪,佢係都要我返多一日,咁咪變多過一個月notice period囉
一個月通知就會cover一個月嘅weekend
等佢好落台d咪話8號要返新工或者其他原因唔返得工
佢無ground迫你返多日
係呀,我同佢地講左我8號返新工啦
你問左hr先
再同你阿姐講返
咁你個4 個月同你下份有冇關
其實冇的話, 唔講仲好
人地唔會俾你拖咁耐, 人地唔係低能的
2-3 日已經算係咁, 你最多咪要左再反口
你升職係收信定 RENEW 埋CONTRACT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞