[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
15 Like 9 Dislike
我依家都唔係做我讀個科既工作 轉工因為覺得公司文化唔好 可能我個人摺喇
原因好簡單 香港做藝術類型工作等乞食
打漏左 唔做讀個科 原因好簡單 香港做藝術類型工作等乞食
咁咪用呢個原因但修飾下囉
Hello方丈!我又代我朋友問
佢係Intern黎
可能太年輕唔識quit
佢只係WhatsApp左老闆話想唔做
老闆扮晒野唔理佢

過左成個星期我先知佢既情況
我教佢要白紙黑字
想問下係咪之前佢WhatsApp 通知 quit係唔計數
反而係計佢今日send resignation letter既日期?
謝謝!
其實應該隔幾耐先死心
我上個禮拜四Final in 完佢話今個星期會有update
重點唔係點回應,而係點樣唔比人問依條問題/有咁嘅感覺
好明顯老闆已經完全ignore左個whatsapp
簡單d就快快趣遞信重新計日字算
見完果刻就應該好好放低
Ching其實講得好啱
好似失戀咁
理智上係知道自己要放低move on,但其實講就易做就難
想問如果recruitment轉recruitment嘅工
如果人地問起 可以點答?

同埋方方知唔知HKMA嘅temp (HR)大唔大機會轉perm?
你有無寫email問佢地呀
我仲未夠期可以寫,等到頸都長
見之前準備得好d

講真,你見完之後有幾想做份工、有幾放唔低,都影響唔到佢請唔請你
點解要求人請你 見工係雙向既
佢呃你咁衰就忘記佢啦
個樣文靜,咁行為呢?
更何況shy唔係文靜咁簡單喎

pr依個工種講究first impression,亦都需要外向嘅人
你個樣文靜,行為就一定要好唔文靜,尤其是一開始嘅時候更加要表現得外向同主動

文靜同慢熱本來就無錯嘅,不過你想做pr就要好好manage自己比人嘅形象
做多少少時間, 9 個月左右, 再搵pure mkt/ ecomm 走Sales
搵得都一年
話唔想做埋Sales 合理好多
努力啊,,, 而家係好辛苦的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞